S.Pellegrino gaat voor het derde jaar op rij op zoek naar de beste jonge chef ter wereld. Wie weet komt die in de derde editie van deze wedstrijd wel uit België! Chefs die jonger zijn dan dertig kunnen zich inschrijven vanaf 1 februari.

sanpellegrino_post_spyc2018

De derde editie is op een paar punten verbeterd om de deelnemers meer mogelijkheden te bieden zichzelf te presenteren en genoeg zichtbaarheid te creëren. Het thema bleef ongewijzigd: de erkenning van toonaangevend jong culinair talent uit de hele wereld. Hierbij een warme oproep om Belgische jonge chefs enthousiast te maken voor deze unieke kans. Vorig jaar mocht de wedstrijd 3.000 inzendingen ontvangen.

Voor de wedstrijd wordt de wereld ditmaal in 21 gebieden worden verdeeld. De regio ‘Centraal Amerika – Caribisch gebied’ werd toegevoegd aan de lijst met geografische regio’s van de competitie. Zo’n 70 chefs worden betrokken als juryleden in de regionale finales. Zij zullen 21 jonge chefs uit 21 verschillende geografische gebieden selecteren als semi-finalisten. Die 21 semi-finalisten krijgen allen een Mentor Chef toegewezen.

De wedstrijd strekt zich uit over 18 maanden. Dat wil zeggen dat de winnaar bekendgemaakt wordt in juni 2018 in Milaan. De verlengde duur van de wedstrijd geeft de semi-finalisten de kans om meer tijd door te brengen met hun Mentor Chef. Op die manier kunnen ze hun vaardigheden verfijnen ter voorbereiding van de finale en zo hun signature dish optimaliseren. Het komende jaar zullen de selectierondes en de lokale wedstrijden plaatsvinden, gevolgd door de grote finale in juni 2018 in Milaan.

De zeven wijzen
Ook dit jaar zullen the Seven Sages, het panel dat bestaat uit zeven gerenommeerde culinaire talenten, paraat staan tijdens de grote finale in Milaan. Die jury zal tijdens de finale verantwoordelijk zijn voor de keuze van de meest getalenteerde jonge chef ter wereld.

De wedstrijd verloopt in 4 fases
Eerste fase: online inschrijving (februari – april 2017)
Vanaf 1 februari t.e.m. 30 april 2017 kunnen jonge chefs hun kandidatuur samen met hun signatuurgerecht indienen via http://www.sanpellegrino.com. Je mag niet ouder zijn dan dertig en moet je al minstens een jaar als chef, souschef of chef de partie werken in een restaurant. De volledige lijst van de vereisten zal beschikbaar zijn op de website.

Tweede fase – global shortlist (juni 2017)
In juni worden alle kandidaturen bekeken door ALMA, ’s werelds belangrijkste internationale centrum voor training en opleiding op het gebied van de Italiaanse keuken. Het centrum zal de deelnemers onderverdelen in 21 regio’s, volgens de streek waar ze vandaan komen. ALMA selecteert daarna per regio tien jonge chefs die de vijf gouden regels het best weten toe te passen. Zij nemen het tegen elkaar op in de 21 regionale finales.

Derde fase – regionale finales (juni – december 2017)
Tijdens de regionale Benelux-finale zullen tien jonge chefs hun signatuurgerecht laten proeven door een jury die bestaat uit topchefs. De winnaar van de regionale finale kan samen met de andere twintig regionale winnaars rekenen op een plek in de finale.

De regionale winnaars krijgen dan een mentor toegewezen die de jonge chefs suggesties zal geven om hun signatuurgerechten te verbeteren en zich zo te kunnen voorbereiden op de wereldwijde finale in Milaan.

Vierde fase – de grote finale (juni 2018)
De grote S.Pellegrino Young Chef-finale vindt plaats in juni 2018 in Milaan. De internationale jury van zeven beroemde chefs (the Seven Sages) zal de S.Pellegrino Young Chef 2018 Award uitreiken aan een van de 21 deelnemende jonge chefs.

S.Pellegrino Young Chef 2018 info & inschrijven: www.sanpellegrino.com