Frankrijk, Spanje, Italië, minder voor de hand liggende landen als Oostenrijk en Libanon, of het verre Californië, allemaal waren ze al gastland in het 19-jarig bestaan van de grootste wijnbeurs in de Benelux. Maar een land uit het voormalige oostblok? Dat ontbrak nog. Met Bulgarije wordt niet alleen dat gat opgevuld maar weet Megavino ook het snelst groeiende land uit dat voormalige oostblok te strikken.

megavino_bulgarije-2017-B600
Bulgarije wordt wel eens het meest moderne land van het ‘nieuwe’ Europa genoemd. Maar het heeft jaren geduurd vooraleer het echt au sérieux genomen werd. De geschiedenis van de wijnbouw is onlosmakelijk verbonden met die van het land. Tot 1989 heerste er een communistisch regime zodat de druiven van de toen 195.000ha wijngaarden tegen een vaste prijs verkocht moesten worden aan de staat. Hierdoor was er geen interesse om goede kwaliteitsdruiven te verbouwen want men kreeg er toch niet meer geld voor. De wijnproductie bestond er in het maken van grote volumes, door de staat gecontroleerde Vinproms, die voornamelijk naar Rusland, Polen en andere Oostbloklanden werden geëxporteerd.

Vanaf de jaren 1970 ging men hulp zoeken bij Amerikaanse oenologen in California om de vinificatiemethoden te moderniseren en de kwaliteit van de wijn te verbeteren om zo internationaal mee te kunnen spelen. Het resultaat was dat begin de jaren ‘80 Bulgarije één van de grootste wijnexportlanden was met Engeland als de grootste afnemer. In 1989, na de val van de muur in Berlijn, werd het Bulgaarse staatshoofd Todor Zhivkov afgezet en werd Bulgarije een democratische meerpartijenrepubliek. De wijnproductie stortte in elkaar. Dit kwam doordat de gronden terug werden gegeven aan hun oorspronkelijke eigenaars die plotseling land en wijngaarden kregen waar mee ze niet wisten wat aan te vangen. Men had immers niet de kennis om druiven te telen noch om wijn te maken en ook materiaal ontbrak. Hierdoor kwamen de wijngaarden letterlijk in verval.

In 2000 kwam er een kentering door de speciale agrarische steunprogramma’s om het maken van wijn te bevorderen. In 2007 wordt Bulgarije lid van de Europese Unie en sindsdien kan het rekenen op Europese landbouwsubsidies wat de wijnproductie positief gestimuleerd heeft. Vandaag zijn het kapitaalkrachtige bedrijven en individuen die vanaf nul nieuwe wijndomeinen beginnen. De meeste domeinen zijn niet ouder dan tien jaar en het grootste deel van aanplant is dan ook relatief jong.

Bulgarije telt vandaag ‘slechts ’63.000 ha wijngaarden en 235 producenten, goed voor 117 miljoen liter wijn en de 19de plaats in op de lijst van wijnproducerende landen. 40 miljoen liter wordt geëxporteerd en België neemt met 439.000 liter de 7e plaats voor zijn rekening. Het land geniet van een getemperd landklimaat, behalve in het zuiden richting Griekse grens waar een mediterraan klimaat heerst. De aanplant bestaat uit een mix van lokale rassen – blikvangers zijn dimiat, misket, mavrud en rubin – en steeds meer internationaal getinte variëteiten als chardonnay, sauvignon, viognier en aligoté of cabernet, merlot, pinot noir, syrah tot zelfs petit verdot en sangiovese.

megavino_17-2-B600
Op Megavino pakt Bulgarije uit met een centrale stand waar een twintigtal producenten, zowel gevestigde waarden als nieuwe domeinen, present tekenen. Een buitenkansje voor de wijnliefhebber om die nieuwe Bulgaarse wind in het glas te kunnen ontdekken!

Megavino 2017
van 20 tot 23 oktober in Paleis 3 van Brussels Expo.
Openingsuren: Vrijdag 20/10 van 18 tot 22u30 Zaterdag 21/10 van 11 tot 19u00 Zondag 22/10 van 11 tot 18u00 Maandag 23/10 van 10 tot 18u00
Toegang: 12€ pp online, 15€ aan de kassa, degustatieglas en beursplan inbegrepen
www.megavino.be

Advertenties