Tijdens Megavino, Brussels Expo werd de titel van ‘De Ster van de Belgische Keuken©’ gewonnen door Sam Van Houcke van (toekomstig) restaurant Maste in Gent De tweede prijs ging naar Archibald De Prince van Restaurant La Distillerie van het Château de Bourglinster (GH Luxemburg) De Ster van de Belgische Keuken © is een initiatief van Mastercooks Frank Fol en Pierre Wynants, met de steun van The Mastercooks of Belgium©.

Sam van Houcke-Lauréat Etoile de la Cuisine Belge © Claudio Centonze 0I3C2166-B640

Net als in de voorgaande drie edities, heeft De Ster van de Belgische Keuken© opnieuw vier jonge Belgische koks en hun respectievelijke teams uitgedaagd om de titel te winnen. De vier deelnemende Belgische ploegen aan de wedstrijd waren als volgt verdeeld: twee ploegen uit Vlaanderen, één uit Brussel en één uit het Groothertogdom Luxemburg. Vier teams, betwistten de titel tijdens een halve finale in de voormiddag en een finale in de namiddag. Gedurende drie maanden zullen de 4 finalisten hun gerecht, met het bijbehorende bier, op de menukaart van hun restaurant zetten, met vermelding van de wedstrijd De Ster van de Belgische Keuken©

Dit waren de kandidaten in volgorde volgens loting en presentatie van hun gerecht, met naam, team, coach en referentierestaurant:

Equipe Archibald De Princ-Finaliste © Claudio Centonze 0I3C1449 1-B640
Team 1 Archibald De Prince -Restaurant La Distillerie te Bourglinster (Luxemburg) – Finalist, Commis : Nathan D’Hoest, Sommelier : Kevin Juy, Coach : Paul Fourier van Restaurant La Pomme Cannelle – Hotel Royal te Luxemburg

Equipe Louis Broos-demi fialiste© Claudio Centonze 0I3C1332 1-B640
Team 2 Louis Broos – Restaurant Graanmarkt 13 te Antwerpen– Halve Finalist, Commis : Maurice Cogghe, Sommelier : Tine Kok, Coach: Seppe Nobels van Restaurant Graanmarkt 13

Equipe Benjamin Belot-demi finaliste© Claudio Centonze 0I3C1325 1-B640
Team3 Benjamin Belot – Restaurant Louise 345 te Brussel – Halve Finalist, Commis : Ashley Delporte, Sommelier : Alexandre di Cujo, Coach : Isabelle Arpin, chef van Restaurant Louise 345

Equipe Sam van Houcke-Lauréat© Claudio Centonze 0I3C1317 1-B640
Team 4 Sam Van Houcke – Restaurant Maste te Gent (opening eind november 2018)- Finalist, Commis : Simon Caboor, Sommelier : Stefanie Van Nieuwenhuyze, Coach : Broes Tavernier du Restaurant ‘t Vijfde Seizoen

Tijdens de finale moesten de 2 finalisten, Sam Van Houcke en Archibald De Prince, een nieuwe creatie voorstellen, samengesteld met verschillende producten uit een ‘mysterybox’, aangevuld met basisproducten. De creatie van de gerechten werden alleen gemaakt met deze ingrediënten, wetende dat het niet verplicht was om ze allemaal te gebruiken.

Sam Van Houcke koos de volgende ingrediënten voor zijn gerecht: kalfsvlees, pastinaak, cantharellen, sjalotten, rode wijnazijn, knoflook en tijm. Voor zijn dessert koos hij naast de opgelegde chocolade, voor peer, macadamia-noten en een chocoladeganache.

Archibald De Prince had de volgende producten voor zijn gerecht gekozen: kalfsvlees, eekhoorntjesbrood, cantharellen, schorseneren, sjalotten, Granny Smith-appels. Voor het dessert, vooral, mandarijn, macadamianoten, venkelbloem en fleur de sel.

De wedstrijd De Ster van de Belgische Keuken© wordt om de 2 jaar georganiseerd. De winnaar, Sam Van Houcke – of, als hij niet beschikbaar is, de tweede finalist, Archibald De Prince – vertegenwoordigt België bij de Worldchefs International Global Chefs Challenge. Deze internationale wedstrijd zal in samenwerking met het ‘National Culinary Team – Belgium’ georganiseerd worden.