12/3   Vandaag werd in Flanders Expo de nieuwe editie van het culinaire jaarboek Foodprint voorgesteld. Traditiegetrouw werden ook de winnaars bekend gemaakt van verschillende awards: Wine Lady of the Year 2018, Pizzaïolo of the Year 2018, Sommelier of the Year 2018 en Foodprint Culinary Photo Award 2018

Foodprint is een jaarlijkse magazine met de looks van een stevig boek. De mooi uitgegeven publicatie biedt in de eerste plaats een chronologisch overzicht van wat er het voorbije jaar gebeurde in de culinaire en gastronomische wereld. In een tweede deel geeft Foodprint het woord aan de persoonlijkheden en trendsetters uit de horecawereld. Verder serveert Foodprint je de restaurants die je niet mag missen, bekijkt het de wijnoogsten kritisch, spot het nieuwe foodtrends en wandelt het door de gastronmische media. Het geheel wordt gelardeerd met prachtige foodfoto’s van foodfotografen uit de hele wereld.

foodprint-kristel-MPD_4346-B600-

Wine Lady of the Year 2018
Elk jaar worden er door Foodprint een aantal belangrijke awards uitgereikt. Voor de vierde keer ging het magazine, samen met partners Meyhui en Winterhaler op zoek naar de ‘Wine Lady of The Year’. Gezocht werd een ‘lady’ die een daadwerkelijke bijdrage levert aan de uitstraling van de vrouw in de wijnwereld. Dit jaar gaat de award naar Kristel Balcaen.

Wijnconsulente Kristel Balcaen volgde opleidingen bij Syntra, werd Sommelier-Conseil en behaalde niveau 3 bij WSET, de internationale standaardexamens voor wijnkenners. Vorig jaar won ze als eerste vrouw de Belgische finale van de westrijd voor Champagne-ambassadeurs. Een maand later behaalde ze in Epernay zilver in de Europese finale.

foodprint-somm-MPD_4332-B600

Sommelier of the Year 2018
Sommelier of the Year is geen wedstrijd maar een verkiezing. Elk jaar wordt per provincie een lijst van sommeliers samengesteld. Aan het publiek om hun favoriet te kiezen. Uit de winnaars wordt dan door een jury bestaande uit ex-nationale winnaars de uiteindelijke winnaar gekozen. Nieuw dit jaar is dat de provinciale laureaten ook een praktische proef dienden af te leggen.

Dit jaar gaat de prestigieuze award naar Pieter Freyman, sommelier in restaurant Vinto in Kruishoutem. Na zijn algemene studies brengt zijn passie voor de horeca hem eerst naar Spermalie en dan naar Ter Groene Poorte. Zijn professionele loopbaan begint in Hertog Jan waar hij samenwerkt met de jonge kok Karel Van Oyen. Ongetwijfeld geïnspireerd door hun grote voorbeelden Joachim Boudens en Gert De Mangeleer besluiten de twee om samen een restaurant te beginnen: Vinto. Hun filosofie: een keuken zonder kapsones, producten van topniveau en wijnen om van te genieten.

foodprint-pizza-MPD_4318-B600

Pizzaïolo of the Year 2018
De sfeer was opperbest maar de spanning en stress om te snijden toen op 29 januari de elf provinciale laureaten op het Circuit van Zolder aantraden. Niet om te racen, wel om hun beste pizza te bakken. Aan een professionele jury onder voorzitterschap van Pino Nacci, president van de Federatie van Italiaanse Chefs om de allerbeste te kiezen.

En dat was … Nicolo Gueli van de pizzeria Dolce Sapore in Walcourt. Hij wist een perfecte Margherita te bereiden waarin de inktvis vervangen werd door een zachte gerookt zalm met daarbovenop een uitstekend burrata gepeperd met roze peperbolletjes, gekonfijte rode en gele kerstomaten en raketsla. Kortom, een pizza met gastronomische allures.

foodprint-jacobs-MPD_4352-B600

Foodprint Culinary Photo Award 2018
In elke editie van Foodprint worden een aantal foto’s gepubliceerd van professionele foodfotografen. Waren er bij de start alleen foto’s van Belgische fotografen, dan kan Foodprint nu trots stellen dat er in de editie 1718 foto’s staan van foodfotografen uit de vijf continenten.

Uit de foto’s kunnen de lezers van Foodprint ieder jaar hun favoriete foto kiezen. De stemming gebeurt via de website www.foodprint.be en op Horeca Expo. Winnaar van deze editie werd Kris Jacobs met een schijnbaar eenvoudige foto van frietjes. De foto werd gemaakt voor het Duitse gastronomische tijdschrift Feinschmecker.

Foodprint 1718 is een uitgave van MJ Publishing en kost 20 euro.
Kopen kan in de betere boekhandel of bestellen via http://www.mjpublishing.be/foodprint

Site Foodprint: www.foodprint.be

 

 

Advertentie