Chef Michiel Van Colenberghe van De Traagheid in Tielt is kind aan huis bij kruiden Claus in Kruishoutem en bedacht al vaker recepten voor hen. Lode Claus en Michiel kunnen het goed vinden in hun food- en kruidenliefde en een boek kon dan ook niet uitblijven. Veertig kruiden voor evenveel recepten. Van aardbei tot zoethoutgras met tussenin specialekes als dropplant, kaffirlimoen, lievevrouwbedstro, oerprei en zeevenkel, maar ook klassiekers als kervel, munt, rabarber en salie.

120 jaar kruiden Claus

Het was overgrootvader Adolf Claus die in 1900 in hartje Kruishoutem de eerste ‘kruiderij’ van groenten, fruit en kruiden opstartte. Zoon August volgde, breidde verder uit, bedacht een nieuw type bloempot en maakte dat zoon Christian vol enthousiame zijn werk verder zette. Omdat de oude plek wat krap werd, verhuisde hij kas en kruiden – waarin hij zich ondertussen gespecialiseerd had – buiten de dorpskern naar een van de eerste heuvels van de Vlaamse Ardennen. Lode is vandaag de vierde generatie in Kruidenkwekerij Claus, een gedreven kruidenman én een rasverteller en performer die vlotjes iedereen meeneemt in het kruidenverhaal.  

Snoepwinkel van de chefs

Lode: “We hebben meer dan 300 soorten kruiden en hun varianten. Daarnaast zijn er speciale aardbeiplanten, eetbare bloemen en vergeten groenten. Bij het kweken, starten we meestal van zaden die we ‘ergens’ kunnen bemachtigen, zoals bij  collectioneurs van speciale planten. Soms brengt een chef uit het buitenland een plantje of een stukje van een plant mee en vraagt of we daarmee iets kunnen.

“Chefs komen hier inspiratie opdoen. Dat geeft mij de kans voeling te houden met de andere kant van het kruidenspectrum. Ik ga steeds op zoek naar nieuwigheden, maar het is fijn om respons en feedback te krijgen uit de praktijk. (lachend) Chefs steken alles in hun mond, ze denken in smaken en gaan met kruiden aan de slag op een manier waar ik niet steeds aan denk. Als teler ken je de primaire smaken, maar zij bedenken allerhande bewaartechnieken en komen zo tot andere toepassingen. Zo was ik verbaasd toen Peter Goossens me in de herfst lavas vroeg. Een plant die weelderig groeit in de zomer, maar in het najaar afsterft. Bleek dat lavaswortel en wild een ideale match zijn!

“Ik vind het fantastisch chefs te volgen, te ontdekken waar en hoe ze wat gebruiken. (lachend) Onze kruidenkwekerij is hun snoepwinkel en daar ben ik heel blij mee en fier op!”

Recept uit het boek
Kruiden Kweken Koken

Gegrilde oerprei, geitenkaas, kruidensalsa en walnoot

Kruiden Claus, Beerstraat 1, 9770 Kruishoutem, https://www.kruidenclaus.be
Michiel Van Colenberghe, De Traagheid, Krommewalstraat 6, 8700 Tielt, https://detraagheid.be

tekst Tine Bral

Advertentie