Oerprei lijkt op prei, maar is familie van de look. Het groene blad kun je knippen en bereiden als prei. De bloempjes die lijken op lookbloemen, geven een fijne looktoets aan gerechten. Na de bloei sterft het plantje af, maar in de grond zitten er een boel bolletjes die lijken op grote zilveruitjes en naar prei smaken. Je kunt ze stoven, bakken en inmaken zoals zilveruitjes.

Voor 4 personen

8 stukken jonge oerprei
handvol kervel
handvol bieslook
handvol peterselie
handvol dragon
olijfolie
sap van ½ citroen
witte peper en zout
2 sjalotten
1 teentje knoflook
ingelegde oerpreibol (minstens 1 week ingelegd)
200 g verse geitenkaas
walnoten

Maak de stelen van de oerprei schoon en was ze grondig in water.
Snijd de verse kruiden fijn en meng met olijfolie, het citroensap, witte peper en zout.
Voeg er de fijngesneden sjalot en de knoflook aan toe.
Wrijf de oerprei in met olijfolie en kruid met witte peper en zout.
Gril ze aan beide kanten.
Dresseer ze, werk af met salsa van groene kruiden, stukjes verse geitenkaas, walnoot en de ingelegde oerpreibollen.

recept: Michiel Van Colenberghe, restaurant De Traagheid

Dit is één van de recepten uit het boek Kruiden Kweken Koken l Alles over keukenkruiden en hoe ze te verwerken in heerlijke gerechten l Kruiden Claus & Michiel Van Colenberghe (september 2022).

Advertentie