Na drie jaar radiostilte laat keukenbouwer Herman Maes opnieuw van zich horen. Het stilzwijgen kwam er nadat zijn bedrijf Maes Inox in 2020 een fusie aanging met concurrent en streekgenoot Bossuyt Kitchen. Herman Maes beloofde om zich drie jaar lang uit de keukenwereld te houden. Die periode is nu voorbij. In Harelbeke stelde hij zijn nieuw bedrijf  Herman Maes Kitchen Expert voor met een gloednieuwe ‘innovatieve’ restaurantkeuken.

In 1993 richte Herman Maes zijn importonderneming Maes Inox voor professionele fornuizen op. Vol passie en ambitie opende hij al snel zijn eigen atelier waar hij hoogwaardige inox keukens vervaardigde. Het meubilair werd op maat ontworpen en zorgvuldig met de hand gemaakt. Het bedrijf groeide snel. Maes ontwierp o.a. keukens voor topchefs Peter Goossens , Tim Boury, Viki Geunes, de Boxi’s en de keuken van Sergio Herman in Oud Sluis, Pure C, Air Republic, Pristine. De beste chef ter wereld René Redzepi van het restaurant Noma te Kopenhagen vroeg Herman Maes om zijn droomkeuken te realiseren. De volgende stap was de wereldexpo te Milaan waar hij een fornuis voorstelt met de allernieuwste technieken in de vorm van een diamant.

Het is duidelijk dat de passie en creativiteit bij Herman Maes nooit zijn weggeweest en hij zijn huidige visie op de toekomst van de restaurantkeuken wil omzetten in unieke realisaties. De innovatieve restaurantkeuken is een keuken met een flexibele indeling die efficiënt gebruikt maakt van de ruimte. Duurzaamheid vormt een zeer belangrijk aspect. Dit kan leiden tot energiezuinige verlichting en apparatuur, waterbesparende systemen, recyclingoplossingen en gebruik van duurzame materialen.  Aparte zones voor verschillende processen, juiste isolatie, hygiënische oppervlakken en nog gemakkelijker te reinigen materialen zullen de naleving van voedselveiligheidsvoorschriften helpen. Verder is de restaurantkeuken van morgen ergonomisch zo ontworpen dat de werkomstandigheden in de keuken verbeteren.

Esthetiek, functionaliteit en hygiëne zijn de kernwaarden in de professionele keuken van Herman Maes. Roestvrij staal (inox) blijft een favoriet materiaal vanwege de duurzaamheid en zijn hygiënische eigenschappen. Het is bestand tegen corrosie, hitte, vlekken en bacteriën. Daarnaast begrijpt Maes Kitchen Expert de waarde van hout en natuursteen als elementen in restaurantkeukens. Deze materialen voegen warmte, natuurlijkheid en een verfijnde uitstraling toe.

Herman Maes Kitchen Expert, Spoorwegstraat 23, 8530 Harelbeke

www.maeskitchens.be