Na veertig jaar succesvol kachels en haarden te produceren, besloot de Belgische kachelfabrikant Dovre dat het tijd was voor diversificatie. Een nieuwe merk van kookpotten en –pannen is het resultaat: Ferleon. Het lijkt vreemd, maar het is een logische stap. Kachels worden gemaakt van gietijzer en daar worden ook de beste potten en pannen van gemaakt.

ferleon_DSC5005-B600

“Drie jaar geleden investeerden we 3 miljoen euro in een nieuwe gietlijn met het oog op productdiversificatie. Toen we de vraag naar geëmailleerd gietijzer in de keuken en andere outdoor toepassingen zagen toenemen, zijn we over Ferleon beginnen nadenken”, vertelt CEO Tom Gehem.

ferleon_team-B600
vlnr Herman Van Loon, Frédéric Peeters, CEO Tom Gehem

“Het fabriceren van kookpotten en pannen was voor ons ook een logische uitbreiding. Wij gieten en emailleren onze Dovre-kachels al jaar en dag.” Net zoals bij de kachels vertrekt men voor de kookpotten van gerecycleerd ijzer, en dat is er in overvloed. “Het ijzer wordt vervolgens gesmolten in de 4 gasgestookte ovens met een capaciteit van 20 ton per uur”, vertelt Operation Manager en COO Herman Van Loon. “De volautomatische gietlijnen maken in een eerste stap unieke zandvormen die door de gietmachines worden gevuld met vloeibaar metaal aan +/- 1.400 °C. Deze vormen koelen af, het vormzand wordt gerecupereerd en de ruwe gietstukken worden gestraald en geslepen.

ferleon_DSC5019-B600

In de emailleerafdeling krijgen de potten hun uiteindelijke kleur. Na de grondlaag herhalen we het proces nog eens voor de uiteindelijke toplaag die de kleur van de pot bepaald”, sluit Van Loon af.

ferleon_DSC5044-B600.jpg

In tegenstelling tot de kachels van Dovre, zijn de Ferleon-kookpotten niet in de retail verkrijgbaar. “Onze beslissing om de potten te personaliseren, maakte de keuze voor een webshop voor de hand liggend”, vertelt Frédéric Peeters, Business Development Manager. “De klant kan online zijn kookpot configureren en bestellen. De bestelling wordt vervolgens binnen 2 tot 4 werkdagen thuis geleverd. Wie toch graag even het product even vastpakt en keurt vooraleer het te kopen, kan terecht in één van onze belevingspunten. Dit kunnen keukenspeciaalzaken zijn, maar ook toonzalen van keukenfabrikanten, restaurants of evenementen. Enfin, je zal Ferleon hier en daar tegen het lijf lopen”, sluit hij af.
ferleon_assortiment-3-B600

Ferlon www.ferleon.com

Advertentie