Kobe HeaderOpinionated About Dining zet het Gentse Restaurant Chambre Séparée van Kobe Desramaults meteen op de 6de plaats in Top 100+ van Europese Restaurants die de fijnste eetgelegenheden in Europa omvat. Chambre Séparée, hoeft dat te verwonderen, is meteen ook de hoogste nieuwkomer in de prestigieuze lijst die de Zwitserse driesterren chef Andreas Caminada van Schloss Schauenstein aanvoert voor Magnus Nilsson van Fäviken in het Zweedse Järpen en Victor Arguinzoniz van Extebarri in het Baskische Axpe.

Top 100+ Europese Restaurants Restaurant Schloss Schauenstein in Fürstenau, officieel de kleinste stad ter wereld, is omgeven door de Zwitserse Alpen en door zijn locatie alleen al een bijzonderheid. Op zijn 25ste besloot Andreas Caminada Schloss Schauenstein over te nemen. Daarvoor had hij vijf jaar culinair rond gezworven en in diverse topkeukens het vak geleerd onder andere bij Claus-Peter Lumpp in het Duitse Restaurant Bareis. Zeven jaar na de opening stond Schloss Schauenstein in alle gidsen met een zeer hoge score.

OAD, Schloss Schauenstein in Fürstenau, Switzerland_boutique hotel and restaurant of Swiss Chef Andreas Caminada In Picture

Magnus Nilsson’s Nordic restaurant Fäviken staat op de tweede plaats gevolgd door Victor Arguinzoniz’s grill restaurant Etxebarri in Spaans Baskenland. Alain Passard’s restaurant L’ Arpège dat in 20126 en 2017 op d eerste plaatst eindigde, zakte dit jaar naar de vierde plaats met Eneko Atxa’s restaurant Azurmeni op de vijfde plaats waardoor de Spaanse Baskische regio drie vertegenwoordigers heeft in de top vijf.

En dus op de zesde plaats niemand minder dan nieuwkomer Kobe Desramaults met zijn Gentse restaurant Chambre Séparée waarmee hij om verder een en ander in een internationaal perspectief te plaatsen drie sterren chef Jonnie Boer van De Librije in Zwolle op zeven vooraf gaat. Restaurant Frantzénn in Stockholm, Quique Daciosta en Massimiliano Alajmo van het Italiaanse Le Calander maken de top tien volledig. Gert De Mangeleer en Joachim Boudens van Hertog Jan in Zedelgem stranden met hun elfde plaats net buiten die top 10.

Verder vinden we nog vier andere Belgische restaurants in de Top 100: L’air du temps (35), Hof van Cleve (36), Bon-Bon (71) en The Jane (73). Zeven eetgelegenheden uit ons land vinden verder op plaats 160 (De Jonkman), plaats 167 (’t Zilte), plaats 170 (Willem Hiele), plaats 181 (La Paix), plaats 192 (Pastorale), plaats 194 (Arabelle Meirlaen) en plaats 195 (Table d’Amis). Restaurant Likoké van Piet Huysentruyt sluit op plaats 200 de lijst af.

OAD Gerecht MailB.jpg

Top 100+ Gourmet Casual List 2018
Tegelijkertijd maakt OAD de Top 100+ van Gourmet Casual Restaurants 2018 bekend. Daarin nemen opvallend drie Noord-Spaanse restaurants de podiumplaatsen in. Estimar en El Quin, beide in Barcelona nemen de eerste en de tweede plaats in met Ganbara in San Sebastian, de nummer één van vorig jaar, op de derde plaats. Ons land heeft slechts één vertegenwoordiger met restaurant Bruut van Bruno Timperman op de 113de stek. OAD stichter Steve Plotnicki markeerde het volledig Noord-Spaanse podium “als een commitment om producten van extreem hoge kwaliteit aan een billijke prijs te serveren waardoor deze regio een paradijs is om informeel en hoogwaardig te dineren.”

De volledige lijsten vindt men op www.opinionatedaboutdining.com/2018/2018_index.html# 

Advertentie