En of de goden van groenten houden! Gisteren werd in het kleine dorpje Bazel onder een staalblauwe lucht de eerste internationale editie van We’re Smart World georganiseerd. Hoogtepunt was het uitreiken van de awards Beste Groente- en Fruitrestaurant in België en Best Vegetables Restaurant of the World 2018.

weresmart_MPD_5477-B600
Frank Fol (We’re Smart World) en burgemeester Jan Stassens

Dat de dag in het charmante kleine dorpje Bazel, een van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen, plaats vond was uiteraard geen toeval. Burgemeester Jan Stassen zet heel hard in op groene en duurzame projecten. Hij krijgt daarbij o.a. de steun van chef Kris De Roy van het restaurant Hofke van Bazel dat vorig jaar Beste Groenterestaurant van België was en een paar jaar geleden een grote moestuin opstartte in de polder vlak buiten het dorp.

“Als één dorp de titel ‘Dorp van Groenten en Fruit’ mag krijgen, dan is het Bazel wel” zegt Frank Fol. “In Bazel ontwikkelt zich een enorme energie voor de plantaardige wereld, voor duurzaamheid en voor de bescherming van het lokale leefmilieu.”

weresmart_MPD_5523-B600
vlnr. Kris De Roy (Hofke van Bazel), Gina Miurin (Hofke van Bazel), Jan Stassens, Peter De Wilde (Toerisme Vlaanderen)

Na een feestelijke evenement voor de inwoners op zondag, vormde de dorpskerk van Bazel op maandag de ‘place to be’ voor een groot aantal Belgische en internationale chefs. Uiteraard hoeven wij u Groentekok Frank Fol niet voor te stellen. Reeds meer dan twintig jaar promoot hij gepassionneerd een keuken waarin groenten de hoofdrol spelen. Enkele jaren geleden ontwikkelde hij We’re Smart World op nationaal niveau. Dit jaar besloot hij om er een internationaal project van te maken. Na de papieren editie ontwikkelde hij met zijn team voor het eerst een digitale versie van de Green Guide We’re Smart World waarin de beste groenterestaurants ter wereld worden opgenomen en personaliteiten bekroond worden voor het meest opmerkelijke project.

Het lijstje met prijzen en awards is indrukwekkend. Van ‘Media van het Jaar’ (V’gan, lifestyle magazine) over Persoonlijkheid van het Jaar (Pietro Leeman – restaurant Joia) tot ‘Project van het Jaar’ (Feed the Planet – Christopher Koetke) maar waar iedereen naar uitkeek, was natuurlijk het hoogste schavotje.

weresmart_MPD_5572-B600
Chef Bart de Pooter, Pastorale – Beste Groente- en Fruitrestaurant 2018

Winnaar van de award ‘Beste Groenterestaurant van België 2018’ werd Pastorale (website) van chef Bart de Pooter. De jury prijst de chef om zijn “belevingskeuken waar evenwicht, eenvoud en kracht centraal staan. Groenten komen uit zijn eigen tuin en hij plukt ze als hun smaak optimaal is” (We’re Smart Green Guide).

Er zijn steeds meer uitstekende restaurants in de wereld waar groenten de hoofdrol spelen in het bord en dus beantwoorden aan de filosofie van We’re Smart World dat minstens 60% van het bord uit groenten moet bestaan. Uiteraard is het vandaag nog onmogelijk voor Frank Fol en zijn team om wereldwijd alle ‘green restaurants’ te bezoeken en daar dan een ‘Top 100’ van op te stellen, maar met zijn project zet hij wel een eerste stap en … ook grote eiken beginnen hun bestaan als een klein zaadje.

weresmart_MPD_5580-B600.jpg
Chef Xavier Pellicer – Xavier Pellicer, Best Vegetables Restaurant 2018

Wie in het Beste Groenterestaurant ter Wereld 2018 wil gaan eten, moet naar Barcelona, naar het restaurant van chef Xavier Pellicer (website) De jury: “Wat en verfijning, wat een genie als het over pure smaken gaat. Alles is perfect gegaard, perfect gekruid en zo smaakvol.” Hetzelfde kan je zeker ook zeggen over de nummer twee en eerste Belg in de Top 100: Michael Vrijmoed (website). Wil je bij hem gaan eten, dan hoef je niet zo ver te reizen, maar wel lang op voorhand te reserveren.

weresmart_MPD_5591-B600.jpg
Chef Michael Vrijmoed (Michael Vrijmoed) en chef René Mathieu (Château de Bourlingster)

De volledige Top 100 Best Vegetables Restaurants 2018 kan je hier vinden.
We’re Smart World weresmartworld.com

weresmart_MPD_5599-B600.jpg

Advertentie