Jong Keukengeweld wordt 10 jaar. En dat wordt gevierd met met een nieuwe selectie chefs én een nieuwigheid. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts gaf samen met Toerisme Vlaanderen en Koen Es, directeur van de Plantentuin, in het Plantenpaleis het startschot voor de nieuwste campagne van Jong Keukengeweld.

jongk-1-B600

“Op deze jubileumeditie pakken we uit met een recordaantal deelnemende Jong Keukengeweld chefs”, zegt Weyts. “67 topchefs, elk met een passie voor lokale producten en Vlaamse gastronomie, zullen weer duizenden jongeren culinair verwennen.”

Jong Keukengeweld bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een sterke selectie. Onze gastronomie barst van getalenteerde jonge chefs die streven naar perfectie, zonder al te gepolijst te zijn. Ze halen topniveau altijd en overal met respect voor hun product. Gedaan met stijf gedoe: topgastronomie – Vlaamse gastronomie – draait vooral om smaken, proeven, zintuigen prikkelen en durven.

jongk-2-B600

67 jonge chefs
De vakjury, onder leiding van Jan Buytaert, selecteerde voor deze tiende editie 67 jonge chefs waarvan 23 nieuwelingen. De chefs van het mooiste collectief ter wereld hebben een onbevreesde kookstijl zonder tierlantijntjes en met duurzame, kwaliteitsvolle ingrediënten als rode draad. Met producten van eigen bodem, innovatie en ruw en onversneden zetten de chefs Vlaanderen op de kaart als gastronomische bestemming. “Dankzij deze actie vinden steeds meer jongeren de weg naar de Vlaamse topkeuken”, zegt Weyts.

De gouden formule blijft: jongeren koken voor jongeren. De eerste jongerenactie gaat door van 1 tot en met 31 oktober 2018. Reserveren kan vanaf woensdag 12 september via http://www.jongkeukengeweld.be. Loeren naar de (nieuwe) chefs kan via dezelfde website. De tweede jongerenactie loopt van 1 tot en met 31 maart 2019 (reserveren kan vanaf 13 februari).

Jonge mensen van 18 tot en met 30 jaar proeven van een driegangenmenu inclusief wijn, water en bier voor 49 euro. Of 59 euro als het restaurant een Michelinster heeft of een Gault&Millau-score vanaf 15/20. Ook deze keer worden de menu’s op voorhand betaald.

jongk-3-B600

De nieuwe chefs zijn:

In Antwerpen: Dennis Broeckx (Under the palmtrees), Lars Block (Le Zoute Zoen), Gino Lemmens (Les Années Folles), Gerd Govaerts (Gustatif), Thijs Vervloet (Restaurant Colette), Filip De Pauw (Jerom), Bart Gils (Signatuur), Timothy Tynes (Atelier Mapie)

In Brussel: Sofie Warnants (Beaucoup Fish), Damien Bruner (La Buvette), Rueben De Wolf (Café Europa)

In Limburg: Jan Mangelschots (Restaurant Cocotte), Patim Bajrami (De stadt van luijck)

In Vlaams-Brabant: Francesca Sterckx (Mistinguett), Sam Verstuyft (August)

In Oost-Vlaanderen: Matthias Devos (VOS), Kim Devisschere (Roots), Tim Vervynckt (Restaurant Woestyne)

In West-Vlaanderen: Thomas Pype (Restaurant Franco Belge), Dries Cracco (Restaurant Franco Belge), Martijn Defauw (Rebelle), Matthias Maertens (Mbistro), Jasper Bakker (Villa de Torre), Jan Devos (Bassud)

En wat is die nieuwigheid?
Jong Keukengeweld zoekt samen met De Morgen op zoek naar tien ‘smaakpupillen’: jonge mensen die een jaar lang willen proeven van de kookkunsten van de Jong Keukengeweldchefs. Deze tien zullen verslag uitbrengen over hun etentjes en krijgen de website, Facebookpagina en Instagrampagina van Jong Keukengeweld ter beschikking. De gezegende smaakpupillen worden gekozen op basis van een podcast, filmpje, foto, column, dansroutine… waarmee ze aantonen dat zij absoluut geknipt zijn voor de job. Aanmelden kan vanaf dinsdag 11 tot en met dinsdag 25 september 2018 via www.jongkeukengeweld.be/smaakpupil. Vanaf 1 oktober kunnen ze aan de slag en kan het proeven beginnen.

Jong Keukengeweld http://www.jongkeukengeweld.be

Advertentie