Voor een publiek van meer dan 1000 restaurateurs, journalisten en partners stelde het team van Gault&Millau de zestiende editie van de Gault&Millau Belux Gids voor. Het grootste nieuws was uiteraard de bekendmaking van de Chef van het Jaar 2019, een titel die dit jaar gaat naar David Martin van Restaurant La Paix in Anderlecht.

COVER GM 2019 Belux final-B300Voor het eerst krijgt een Waalse chef het maximum van 5 koksmutsen: L’air du temps van Sang-hoon Degeimbre stijgt naar 19/20. Andere stijgers aan de top zijn Sea Grill van Yves Mattagne met 18.5/20, The Jane van Nick Bril en Chambre Séparée van Kobe Desramaults met 18/20. Hof van Cleve en Bon-Bon behouden hun topscore van 19.5/20.

Bij de Jonge Chefs van het Jaar vallen Thijs Vervloet (Colette – Westerlo) voor Vlaanderen, Maxime Zimmer (Un Max de Goût – Comblain-au-Pont) voor Wallonië en Maxime Maziers (Bruneau – Brussel) voor het Brussels Gewest in de prijzen.

Volgende thematische laureaten werden bekroond:

Gastheer van het Jaar: Fabrice D’Hulster (Sea Grill – Brussel)
Italiaanse Chef van het Jaar: François Piscitello (La Villa des Bégards – Embourg)
Aziaat van het Jaar: Bún Bar & Restaurant (Antwerpen)
Terras van het Jaar: Bachtekerke (Bachte-Maria-Leerne)
Sommelier van het Jaar: Yanick Dehandschutter (Sir Kwinten – Lennik)
Dessert van het Jaar: Martijn Defauw (Rebelle – Marke)
Brasserie van het Jaar: Brasserie Julie (Sint-Martens-Bodegem)
Gastro-bistro van het Jaar: Veranda (Antwerpen)
Ambachtsman Chef van het Jaar: Luc Broutard (La Table du Boucher – Mons)
Groentechef van het Jaar: Nicolas Decloedt (humus x hortense – Brussel)
Dé Nieuwkomer van het Jaar: Souvenir (Gent)
Wijnkaart van het Jaar: Au Gré du Vent (Seneffe)
Bierkaart van het Jaar: De Gebrande Winning (Sint-Truiden)
De ‘prijs & plezierverhouding’ van het Jaar: Le 54 (Tongeren), Le Tournant (Brussel) en Attablez-Vous (Namen)
De 3 ontdekkingen van het Jaar: La Canne en Ville (Brussel), Le Vieux Château (Flobecq) en ViEr (Kortrijk).

Het Cahier POP dat vorig jaar werd opgestart en de beste ‘gourmet street & fast food’ adressen verzamelt, groeit snel. Het telt nu reeds meer dan 250 adressen waar het leuk en lekker ongedwongen tafelen is. De drie POP-laureaten van 2019 zijn Peppe’s in Genk, My Tannour in Brussel en Samëlla in Visé.

Gault & Millau Belux 2019 telt niet minder dan 240 nieuwe adressen, terwijl er een honderdtal verdwenen, vaak door sluiting. Vanaf dit jaar wordt gequoteerd met halve punten vanaf 13/20.

De gids ligt vanaf 9 november in de boekhandel en kost 29 euro. Hij kan ook worden besteld op de website shop.gaultmillau.be. Op de website http://www.gaultmillau.be, die aangevuld blijft met een gratis app, kan men aan de hand van diverse criteria restaurants opzoeken. Zowel de gids als de site bespreken meer dan 1.400 adressen, de POP-restaurants niet inbegrepen, waaronder niet minder dan 240 nieuwe.

Advertentie