Een flinke maartse bui geselt de weiden en akkers rond de pluktuin Pur Fruit in Oeselgem. We hebben een afspraak met de Queen herself maar die laat zich niet zien. Chef Lieven Lootens en organisator Gilles De Backer besluiten dan maar om zelf even voor bij te spelen om ons warm te maken voor hun project ‘Dinner with the Queen’ dat loopt van 17 juni tot 14 juli.

Organisator Gilles De Backer en chef Lieven Lootens

Lieven Lootens: “We staan er te weinig bij stil dat bijen ongelooflijk belangrijk zijn, noodzakelijk zelfs voor de productie van ons voedsel. Zonder bijen geen bestuiving en dus geen bloemen, maar ook geen paprika’s, frambozen of zelfs mosterd. Driekwart van onze groentegewassen zien pas het levenslicht na bestuiving. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn deze bontgekleurde wezentjes de scheppers van het ‘nectar van de goden’: honing.”

We stellen ons even een warme zomeravond voor. Een landschap van wijdse weiden, de gloed een ondergaande zon, knetterende vuurkorven in het gras, de geur van hooi. Na een aperitief in de pluktuin tussen de hazelaars en frambozenstruiken wandelen we door de boomgaard naar de open schuur waar twee lange gedekte tafels op ons wachten.

Gilles De Backer: “Het project Dinner with the Queen is ontstaan vanuit mijn herinneringen aan mijn grootouders. Ik had het geluk samen met mijn bompa elk jaar te kunnen genieten van wat in de tuin in bloei stond: appelbomen, pruimelaars, aardbeienstruiken, verschillende soorten bessen struiken, hazelnotenbomen, notelaars, … Samen plukten we elke dag de vruchten die rijp waren en maakten er confituur van. We gingen ook vaak samen op stap in de natuur en raapten kastanjes in de bossen die we dan poften op het vuur. Dat allemaal dankzij de bijtjes!”

Voor het culinaire gedeelte tekent Lieven Lootens, chef van Het Aards Paradijs in Nevele en Naturell in Gent. Lieven Lootens “Met Dinner with the Queen brengen we een hulde aan de bloemetjes en de bijtjes. Het wordt een zintuigelijk feest waar unieke smaakpaletten met bloem- en honingtoetsen de boventoon zullen voeren. Een culinaire reis die je van kop tot teen onderdompelt in het magische rijk van de bijenkoningin en haar zoemende volkje.”

Dinner with the Queen


Dinner with the Queen van 17juni tot 14 juli
Pre-registratie mogelijk op www.dinnerwiththequeen.be , reservaties vanaf 15 maart
Locatie: Plukweide purfruit op de rand van Oost- & West-Vlaanderen, Dentergem, Oeselgem
Prijs: 155 € p.p.
Ook vegetarische en alergenen-vrij menu mogelijk

Advertentie