Wie wordt de volgende grote topchef? Dat is de vraag die S.Pellegrino de komende maanden in de ban houdt. Met de start van de 4de editie van de S.Pellegrino Young Chef competitie richt het Italiaanse watermerk alle blikken opnieuw op de nieuwe generatie van young chefs. Jonge koks die naast creatief, technisch onderlegd en innovatief ook sociaal geëngageerd uit de hoek moeten komen. S.Pellegrino gelooft immers stellig in de kracht van gastronomie als een enabler voor sociale impact en verandering. En dus gaat het merk wereldwijd op zoek naar culinaire pioniers waarvan de impact verder reikt dan hun restaurantkeuken.

David Martin Restaurant La Paix in Anderlecht

Dat doet het Italiaanse merk niet alleen. In 12 regio’s verspreid over de hele wereld krijgt het per regio de hulp van een driekoppige jury. Voor het Noord-Westen van Europa met o.a. België, Frankrijk en Zwitserland als deelnemende landen, zal David Martin de jonge chefs beoordelen en gidsen. Martin, chef en eigenaar van La Paix in Anderlecht en superviserend hoofd bij de brasserie van BOZAR, werd zo pas nog door Gault & Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2019. Aan culinaire persoonlijkheid geen gebrek.

“De S.Pellegrino Young Chef competitie is een ongeloofelijk verrijkende ervaring, niet alleen voor mij persoonlijk maar in het bijzonder voor de jonge chefs die deelnemen. De uitdaging op culinair vlak, de competitiegeest, maar ook de ontmoetingen met andere koks van over de hele wereld maken deze wedstrijd uniek. Bovendien is het dé kans om je als jonge kok internationaal te profileren. Ik kan het de nieuwe generatie koks alleen maar aanraden.

Wat mij het meest interesseert in deze competitie is het ontdekken en stimuleren van jong talent. Als mentor is het mijn rol de jonge chefs te helpen hun eigen culinaire identiteit verder te ontwikkelen. Ik wil hen vooral niet pushen in een bepaalde richting of stijl, maar hen juist versterken in hun initiële keuze. Uiteraard haal ik voor mezelf ook enorm veel inspiratie uit dit hele project. Ik vind enorm boeiend om te ontdekken waar de grote chefs van morgen mee bezig zijn. “ – David Martin

De Belgische chef krijgt het gezelschap van de Franse Anne-Sophie Pic – die ook juryvoorzitter is – en de Zwitserse Heiko Nieder. Twee gevestigde waarden met meerdere Michelin sterren achter hun naam.

Welke veelbelovende chef het tot laureaat van Noord-West Europa schopt, zal de toekomst nog moeten uitwijzen. Dat hij/zij op de steun van enkele culinaire toppers kan rekenen, is een absolute zekerheid. Iemand die dat kan beamen is Frederic Chastro. De Antwerpse chef-kok van restaurant Sōma vertegenwoordigde de Benelux vorig jaar op de internationale competitie in Milaan na een intense regionale finale. De rol van mentor-chef werd toen ingevuld door Peter Goossens. Tijdens de finale in Milaan serveerde Chastro de jury een rolletje van Belgisch konijn met orgaanvlees, kleine hersenen, biologisch witloof en een pittige saus op basis van donker bier, maar strandde toen er een eerste selectie werd gemaakt om van 21 naar 7 finalisten te gaan. De Japanner Yasuhiro Fujio ging uiteindelijk met de titel van beste jonge chef ter wereld aan de haal

De inschrijvingen voor deze editie van de S.Pellegrino Young Chef competitie werden geopend op 4 februari en lopen nog tot 30 april 2019. Na deze datum komt ALMA in actie. De International School of Italian Cuisine selecteert 10 halve finalisten voor Noord-West Europa die hun signature dish mogen voorstellen aan Pic en co. De driekoppige jury is belast met de keuze voor de regionale finalist, die op zijn/haar beurt in Milaan zal strijden tegen de laureaten uit de 11 andere regio’s.

Praktische informatie:
Inschrijven voor de S.Pellegrino Young Chef 2019/20 competitie kan nog tot 30 april 2019 op Sanpellegrino.com

foto’s Bernard Demoulin

Advertentie