Voor chef Tim Boury van Boury** in Roeselare is niks zo leuk als ballekes in tomatensaus klaarmaken voor zijn twee dochters. Snel klaar, makkelijk en iedereen is er dol op, ‘confortfood’ voor jong en oud.

Ballekes in tomatensaus

Nodig voor 4:
– ballekes
800 g gemengd gehakt, 60% varken 40% kalfsvlees (ongekruid, vragen aan de slager )
4 el fijngesnipperde ui
2 el gehakte peterselie
4 eitjes
80 g broodkruim
1 el Wostynmosterd
peper van de molen, zout, nootmuskaat
boter (om te bakken)

– tomatensaus
150 g ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
10 verse tomaten ( bij voorkeur San Marzano), gepeld en in stukken gesneden
1 blik gepelde tomaten (450 g)
1 el gedroogde oregano
4 dl witte wijn 
3 el olijflolie
boeketje met takjes tijm en rozemarijn
peper, zout, snuifje suiker

– Meng voor de ballekes alle ingrediënten goed door elkaar, draai er ballekes van en kleur ze mooi rondomrond aan in een klont boter. Leg ze in een diepe ovenschaal en zet apart.
– Stoof voor de saus ui, knoflook en oregano aan in olijfolie, bevochtig met witte wijn en laat deze volledig indampen. Doe er de verse tomaten en het blik gepelde tomaten bij, leg er het kruidenboeketje op en laat alles op een zacht vuurtje anderhalf uur garen en indampen. Roer regelmatig even door.
– Giet de saus over de ballekes, zet in een warme oven op 150°C en laat ze verder garen. Proef na een half uur eentje om te checken.

Ballekes in tomatensaus: heerlijke ‘confortfood’ voor jong en oud!”

Suggesties van chef Tim Boury

– Alles begint met het vlees. Ik gebruik altijd een mix van varkens- en kalfsvlees. Het varkensvlees is vetter en zorgt voor nisheid. De balletjes mogen wat mij betreft behoorlijk groot zijn. Maar het formaat bepaal je natuurlijk zelf.

– De ballekes moet je altijd eerst kort aanbakken en daarna verder laten garen in de tomatensaus zodat de sappen van het vlees zich vermengen met de saus. Door ze even aan te bakken krijgen ze een korstje. Dit is niet alleen mooier, maar ook veel lekkerder.

– Voor een goede tomatensaus vertrek ik liefst van verse tomaten met als kruiding oregano, tijm en rozemarijn.

– De ballekes kun je heel klassiek eten met aardappelpuree, maar je kunt ze ook een zuiderse toets geven door aan de saus paprika’s toe te voegen en er pasta bij te geven. Werk dan af met verse basilicumblaadjes en parmezaanschilfers.

Tim Boury tim-boury

credits: recept Tim Boury, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie