Met deze dip brengt chef Broes Tavernier van restaurant ’t Vijfde Seizoen in Aalter de mediterraanse keuken in ons kot en ons aperitiefbord. Eenvoudig te maken en boordevol smaak. Hummus dus, of is het houmous. Het ideale dipje waar je niet kan aan weerstaan. Niet in coronatijden en ook niet in andere tijden.

Hummus
Nodig voor 4
350 g gedroogde kikkererwten
3 lookteentjes
2 el tahin (sesampasta)
water
takje tijm
olijfolie
citroensap
cayenne peper of piment d’Espelette
zout

Week de erwten 1 nacht in water, spoel, giet af en kook zacht in water (oversopt) met tijm en 2 lookteentjes. Schuim regelmatig af.
Laat afkoelen in hun kooknat. Hou enkele kikkererwten apart, haal het takje tijm uit en mix de rest samen met de tahin, een flinke scheut olijfolie, een beetje citroensap (je kunt later nog bijdoen) en het laatste teentje look tot een smeuïge puree. Kruid af met zout en cayennnepeper/piment d’Espelette.
Geef in een schaaltje als aperodip, afgewerkt met de bewaarde kikkererwten, wat peper en eventueel nog een beetje olijfolie.

Suggesties van chef Broes Tavernier

– Hummus is een traditioneel gerecht in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije.
– Je kunt de puree verder ‘aankleden’ met bijvoorbeeld limoenzeste, zongedroogde tomaatjes en verse groene kruiden als koriander of platte peterselie.
– Citroen moet in hummus, het zorgt voor een verfrissend zuurtje. Té is wel uit de boze. Een ander vast ingrediënt is knoflook, maar ook hier niet overdrijven.
– Als je kikkererwten uit blik gebruikt, krijg je niet die lekkere pure smaak van kikkererwten, de bliksmaak blijft hangen.
– Kikkererwten bevatten een flinke hoeveelheidheid zetmeel en vezels, ideaal om falafel mee te maken. Week 350 g kikkererwten 1 nacht in water, giet af en mix kort samen met 160 g fijngesneden sjalot, 4 tenen look, 20 g korinder, 20 g platte peterselie, 25 g komijn, 5 g chilipeper en een snuif zout. Stort uit op een met bakpapier beklede plaat en zet een half uur in de diepvries. Snij in repen en bak ca. 3 min. op 170° in de friteuse.
– Een andere lekkere knabbel maak je door kikkererwten te bestrooien met specerijen en te roosteren in de oven.
– Van kikkererwtenmeel en -bloem, die een nootachtige smaak hebben, kun je pannenkoekjes en wraps maken. Het meel is ook uitstekend als bindmiddel voor soepen en sauzen.
– En, kikkererwten zijn heel gezonde peulvrucht uit de vlinderbloemfamilie die niets met kikkers te maken hebben! Kikker komt van hun latijnse naam ‘cicer’, kikker uitgesproken.

credits: recept Broes Tavernier, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Broes Tavernier broes-tavernier


Advertentie