Sterrenchef Geert Van Hecke, Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en Hogeschool VIVES campus Brugge vinden elkaar in een nieuwe opleiding. Binnen de bacheloropleiding hotelmanagement van VIVES wordt vanaf het academiejaar 2021-22 het keuzetraject  ‘Culinary Arts’ aangeboden. Deze opleiding richt zich tot een (inter)nationaal publiek en vormt meteen de eerste topculinaire studie in Vlaanderen op bachelorniveau . De praktische lessen vinden plaats in het vroegere driesterrenrestaurant De Karmeliet in de Brugse binnenstad, waar ook het Flanders Culinary Arts Centre wordt opgericht.

“Gastronomie is de kunst en kennis om voeding en dranken te bereiden en te proeven. Om succesvol te zijn in het hospitality- en restaurantwezen moet je echter een all-round manager zijn met zowel managementvaardigheden als een grondige kennis van een hoogwaardige keuken. Dit nieuwe keuzetraject binnen de bacheloropleiding hotelmanagement combineert het beste van beide werelden”, aldus de initiatiefnemers.

Opzet is topprofessionals te vormen die terecht kunnen in sectoren zoals voeding, restaurant en catering, consultancy inzake gastronomie, toerisme, hospitality … De mogelijkheden zijn legio. Zo kunnen afgestudeerden, naast sterrenchef, uitgroeien tot directeur food & beverage, restaurant- en cateringmanager, gastronomieconsultant, event- en gastronomiemanager, voedingsresearch- en innovatiemanager, voedingskwaliteit- en veiligheidsmanager, culinaire en projectmanager, general manager …

Elk van de drie academiejaren van deze opleiding omvat enerzijds vakken rond management en communicatie en anderzijds ‘culinary arts’. Hogeschool VIVES zal het luik management en communicatie verzorgen op campus Brugge. VIVES beschikt al jaren over een gereputeerde bacheloropleiding hotelmanagement, die zowel in het Nederlands als Engels wordt aangeboden. Hotelschool Ter Duinen staat op zijn beurt met hun chefs in voor de ‘culinary arts’, aangevuld met workshops van diverse sterrenchefs. Deze secundaire school in Koksijde is sinds 1946 overigens hoofdleverancier van sterrenchefs.

De ‘culinary arts’, of het praktische luik van de opleiding, krijgt een onderkomen in het op te richten Flanders Culinary Arts Centre. En dat wordt een unieke locatie, namelijk het vroegere driesterrenrestaurant De Karmeliet in de Brugse binnenstad. Die link met chef Geert Van Hecke is niet toevallig. Hij studeerde af aan hotelschool ter Duinen, is sinds een paar jaar ambassadeur van de school en aanvaardt het peterschap van het ‘culinary arts’ programma.

Dat de keuze op Brugge is gevallen is ook niet toevallig. Brugge is een gastronomisch centrum in Europa, met meer dan 30 restaurants aanbevolen door Michelin, GaultMillau en Bib gourmand.

Opzet van de Flanders Culinary Arts Centre is om de vooraanstaande rol van Vlaanderen en Brugge als gastronomische regio’s uit te dragen. Het moet uitgroeien tot een ontmoetingsplaats voor alle (inter)nationale chefs en restaurantmanagers om er te netwerken en zich te professionaliseren. De studenten van de nieuwe opleiding ‘culinary arts’ zullen er de praktijk inoefenen om uit te groeien tot hoogstaande chefs met een grondige managementkennis. Het is ook bedoeld voor workshops voor professionele chefs, demonstraties door internationale chefs en als vergaderruimte voor specifieke managementopleidingen voor hospitality professionals.


Advertentie