Koken is emotie, en de uitreiking van Michelin-sterren is dat ook. Na het bizarre jaar 2020 met zijn maandenlange lockdown, verwachtte niemand spectaculair nieuws van het Michelin-front. En toch, het kwam er. Er is een nieuw driesterrenrestaurant in België!!!

Het is een zeer, zéér select clubje in de wereld. De 130 chefs die naast de deur van hun restaurant een glanzend rood plakket met drie witte sterren mogen hangen. Maar voor ze zover zijn, is er een lange weg af te leggen.

Rood is reeds meer dan 100 jaar de vertrouwde kleur van Michelin, maar dit jaar komt er toch een kleurtje bij: groen. Ook Michelin weet dat de wereld in beweging is en dat duurzaamheid en milueu steeds belangrijker worden. Dus riepen ze een nieuwe categorie in het leven: L’Etoile Vert., de Michelin Green Star. Deze nieuwe onderscheiding heeft als doel restaurants op de voorgrond te plaatsen die een bijzonder engagement tonen voor een duurzame toekomst.

In Vlaanderen krijgen vier restaurants deze mooie eerste groene ster: Filip Claeys (links) van De Jonkman (Brugge) en iniatiefnemer van de Northseachefs, Seppe Nobels van Graanmarkt 13, Kris De Roy van Hofke van Bazel en Vilhjalmur Sigurdarson (rechts) van Souvenir (Gent). In Brussel gaat de eerste groene ster naar Nicolas Decloedt, chef van Humus en Hortense.

Voor de spanning echt gaat stijgen, smokkelt Michelin traditiegetrouw de award voor de Beste Jonge Chef in het programma. Die gaat dit jaar naar Manon Schenck van Table de Manon in Luxemburg.

De nieuwe eensterrenrestaurants dan! Emotie verzekerd. Voor alle jonge chefs die thuis of in hun gesloten restaurant, zoomgewijze aanwezig waren, was dit het moment van de waarheid. Ben ik erbij? Of ben ik er niet bij? Met zeven nieuwe sterrenrestaurants is de oogst 2021 in Vlaanderen best wel groot. We zetten ze op een rijtje in willekeurige volgorde: Libertine van Dominique Tondeurs in Erpe, Willem Hiele (rechts) van Willem Hiele in Koksijde, Melchior van Gilles Melchior in Tienen, Boo Raan van Dhooraan Kappouek in Knokke, L’Envie van David Grosdent (links) in Sint-Denijs en Bar Bulot van Pieter Lefevere in Sint-Michiels Brugge, Le Pristine van Chris Blom en Thomas d’Hooge in Antwerpen.

Spannend wordt het pas echt als de volgende categorie in beeld komt. Zijn er nieuwe tweesterrenrestaurants? En jawel. Met Castor van chef Maarten Bouckaert krijgt een tweede pupil van Peter Goossens, na Michaël Vrijmoed, zijn verdiende plaats in de wachtkamer van de driesterren.

Prachtig nieuws, maar er volgde nog. Er zat namelijk nog een tweede nieuwe tweesterren aan te komen: Bartholomeus van chef Bart Desmidt. Een vertrouwde naam in het gastronomielandschap die recent zijn concept compleet hertimmerde en nu zeer exclusief kookt voor telkens een select gezelschap van achttien personen. Topgastronomie met zicht op zee.

De Michelin-uitreiking verloopt elk jaar volgens een zeer strak stramien. Op het einde komt de apotheose, het orgelpunt. Dan schitteren drie sterren op het scherm. Applaus voor, jawel de zeventiende keer op rij, Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruishoutem, onbetwistbaar de top van de Belgische gastronomie en een naam die internationaal steeds luider klinkt.

En daarmee eindigt de goed geregistreerde stream dan. Of toch niet, want internationaal directeur van Michelin Gwendal Poullennec had nog één grote verrassing in petto. Er is een nieuwe driesterrenchef in België! En dat is …. Viki Geunes van restaurant Zilte in Antwerpen.

We geven u graag de mening van de Michelin-inspecteurs mee: “Viki Geunes treedt toe tot een select groepje wereldvermaarde chefs. De toekenning van de derde Michelin-ster voor Zilte (Antwerpen) is de bekroning van een zoektocht naar het diepste van zichzelf. Chef Geunes staat al jarenlang bekend als een minutieuze ambachtsman, en heeft het afgelopen jaar de finale stappen gezet naar de ultieme bekroning. Hij heeft zijn restaurant en het bord uitgepuurd tot de essentie. Viki Geunes is meer dan ooit een meester in zijn vak.”

De volledige reportage kan je op you-tube bekijken.


Advertentie