Prachtige blauwe lucht, heerlijk zomers weertje. Ideaal voor een fietstochtje in de Vlaamse Ardennen. Maar helaas, de plicht roept. Een oude witte vierkantshoeve in Kruisem is onze bestemming. Op het binnenplein,  in de schaduw van een monumentale boom wordt een nieuw brood voorgesteld: het Belgisch Korenbrood.

van l.nr.r. Philip Vandenbogaerde, Hendrik Durnez en Simon Colombie

Aan soorten brood geen gebrek, grote, kleine, witte, volkoren, zemelen, spelt, … Om daar nog een ‘nieuw’ brood aan toe te voegen, moet je van goede huize zijn. Maar dat zijn de vijf partners die vandaag samen dit project lanceren zeker: Inagro, BioGrano, Molens Nova, Bio Bakkerij De Trog en Bio-Planet. 

Zonder oneerbiedig te zijn, laten wij twee partners even links liggen. Bio-Planet hoeven we niet voor te stellen, het is de laatste stap in de keten, daar waar u en ik het nieuwe brood – het Belgisch Korenbrood, dus – straks kunnen kopen. De andere partner in het verhaal is Inagro. Als Westvlaams praktijk- en voorlichtingscentrum beschikken zij over de nodige expertise om het project wetenschappelijk te onderbouwen.

Blijven nog de boer, de molenaar en de bakker. Wie een brood wil bakken, heeft bloem nodig. Bloem is gemalen graan. Dus begint het verhaal van elk brood op een akker van een boer. Een zeer groot deel van onze bloem voor ons dagelijks brood halen we uit het buitenland. Niet dat wij Belgen geen kwaliteits ‘broodtarwe’ kunnen verbouwen, maar de tarwe op onze velden is ‘voedertarwe’ bestemd voor de veeteelt, meer bepaald voor de varkentjes waarvan we het vlees massaal naar verre landen uitvoeren. De vijf partners waren het meteen met elkaar eens dat hun nieuwe brood een lokaal en duurzaam verhaal zou worden. Lokaal dus Belgisch, duurzaam dus biologisch.

Simon Colembie, derde generatie landbouwer, is één van die jonge boeren die kwaliteit, smaak en voedingswaarde boven een maximale opbrengst verkiezen. Samen met nog vier andere Vlaamse en Waalse graanboeren vormt hij BioGrano. Samen met zijn collega’s kweekt hij de tarwe voor het Belgisch Korenbrood. Simon: “Anders dan op de meeste tarwevelden waar maar 1 soort tarwe – meestal een klassiek veredelde soort met een grote opbrengst – aangeplant wordt, zaaien wij een gemengde tarwepopulatie met een vijftal variëteiten kriskras door elkaar. We doen dit volgens een nieuw concept dat door Inagro is uitgewerkt. Het resultaat is beter dan de som van de delen: betere ziektebestendigheid, meer biodiversiteit, gezondere planten en dus betere grondstof voor de molenaar.”

Die molenaar is Philip Vandebogaerde. Zijn maalderij Molens Nova gevestigd in Ronse is één van de 28 maalderijen die er nog in ons land zijn. Ook Philip trekt resoluut de lokale en biologische kaart. Wat is zijn inbreng in dit verhaal? Philip: “Eerst en vooral malen we het graan voor het Korenbrood op steen. Zo wordt krijg je een grovere korrel, een beetje te vergelijken met een zandkorrel maar nog iets groter. In de bloem laten we alles zitten: vezels en kiemen. Er gaat dus niks aan voedingsstoffen verloren.”

Met die bloem gaan de bakkers van Bio Bakkerij De Trog dan aan de slag. Meesterbakker Hendrik Durnez: “Net als onze andere broden, gunnen wij het Belgisch Korenbrood een lange rijstijd. Onze eigen ambachtelijke natuurdesem – hij luistert naar de naam Henri (lacht) – wordt erin verwerkt en het deeg wordt gebakken op een stenen vloer. Het resultaat is een brood met heerlijke aroma’s en een krokante korst.”

Belgisch Korenbrood. Te koop in Bio-Planet, prijs 2,99 euro. www.korenbrood.be

Wil je meer weten over:
Inagro inagro
BioGrano biograno
Molens Nova molensnova
Bio Bakkerij De Trog detrog
Bio-Planet bio-planet

credits: tekst en foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie