Opinionated About Dining (OAD), het mondiale restaurantplatform van de Amerikaan Steve Plotnicki heeft zijn jaarlijkse lijst van Europese Toprestaurants bekend gemaakt. Tussen de 150 referenties vindt men acht Belgische restaurants.

De lijst wordt aangevoerd door het spraakmakende restaurant Alchemist van chef Rasmus Munk in Kopenhagen met Restaurant Frantzén in Stockholm op de tweede plaats. Het cultadres Asador Etxebarri van grillmeester Victor Arguizoniz in Aspe, Spaans Baskenland zorgt op een derde plaats voor een evenwicht tussen grootstedelijke adressen en deze verzonken op het platteland. De nummers twee en drie staan daarmee voor de vijf opeenvolgende keer in de top tien.

Hoogst genoteerde Belgisch restaurant is L’air du temps van chef Sang-Hoon Degeimbre (** en 19/20) in Liernu op de 40ste plaats met daarna The Jane (Nick Bril) in Antwerpen (48), restaurant Willem Hiele in Koksijde (57), Souvenir (Vilhjalmur Sigurdarson) in Gent (83), La Paix (David Martin) in Brussel (96), Nuance (Thierry Theys) in Duffel (133), Zilte (Viki Geunes) in Antwerpen (146) en De Jonkman (Filip Claeys) in Brugge op 147.

Onze Noorderburen hebben vijf vertegenwoordigers in deze top 150 met De Librije van Jonnie Boer in Zwolle op de 9de plaats als hoogstgeplaatste en vervolgens Spectrum van Sidney Schutte in Amsterdam (70), Meliefste van Thijs Meliefste in Wolphaartsdijk (114), restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot in Amsterdam (145) en Pure C van Syrco Bakker in Cadzand op 148.

OAD selecteerde daarnaast nog een aantal aan sterk aanbevolen en aanbevolen adressen met voor ons land in de eerstgenoemde categorie een vermelding voor Pastorale en voor de laatstgenoemde categorie een verwijzing naar DIM, Vrijmoed, OAK, Cuines, 33, Va et Vient, Couvert Couvert , EED en Benoit & Bernard Dewitte.

OAD werd in 2003 opgericht door Steve Plotnicki als een restaurantblog waarmee hij zijn wereldwijde eetervaringen deelde met zijn lezers. Nadat hij wereldwijd een groot lezerspubliek had vergaard, lanceerde Steve zijn allereerste enquête voor zijn groeiende gemeenschap in 2007. Sindsdien zijn de resultaten elk jaar gepubliceerd en sinds 2013 zijn de OAD-samenwerkingsdiners om zijn getalenteerde chef-koks te vieren een prestigieus jaarlijks evenement. Chefs waaronder Alain Passard, René Redzepi, Albert Adrià, James Knappett, Merlin Labron-Johnson en Jeremy Chan waren daarbij betrokken.


Advertentie