Ran Van Ongevalle, eigenaar en bartender van de Brugse cocktailbar Bar Ran én lid van de befaamde ‘Van Ongevalle’-familie, creëerde tijdens de tweede lockdown zijn eigen ‘hard seltzer’. Bruiswater mét een fruitig smaakje én een laag alcoholpercentage van 4,5%. Een hip, natuurlijk gebrouwen product dat vooral in Noord- en Zuid Amerika immens populair is en waarop Ran nu een ‘Europees antwoord’ biedt. Ran brouwde vier varianten van het verfrissende, alcoholische water: roze pompelmoes met oranjebloesem, groene thee met muskaatdruif, pruim met cederhout en vlierbloesem met basilicum.

Rans familienaam ‘Van Ongevalle’ doet vast en zeker een belletje rinkelen. Naast tonnen ervaring in de bartenders-branche (Ran deed ervaring op in de beste cocktailbar ter wereld ‘Artesian’ in Londen én won al verschillende awards), zit cocktails shaken hem in het bloed: hij maakt namelijk deel uit van de bekende ‘Van Ongevalle’-familie. De clan die je kent van onder meer het upscale cocktailconcept en speakeasy The Pharmacy. Intussen heeft Ran zijn eigen cocktailbar Bar Ran in de Brugse binnenstad. Bloed kruipt waar het niet gaan kan: tijdens de tweede lockdown was Bar Ran dicht en begon de mixologist thuis te experimenteren met unieke smaken. Nu, zeven maanden later, lanceert hij ‘Young Heart Seltzer’.

Seltzer wat?
Geen zorgen mocht je er nog nooit van gehoord hebben. Sinds 2018 maakt ‘hard seltzer’ – geen merknaam, maar een echte categorie – furore in de Verenigde Staten. In België is het alcoholische bruiswater met een fruitig aroma nog niet zo bekend, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Vooral bij millenials lijkt het laag-alcoholische (tussen vier en vijf procent) drankje – dat bovendien calorie- en suikerarm is en weinig koolhydraten bevat – te scoren.

Ran Van Ongevalle: “Ik proefde hard seltzer vorig jaar voor het eerst en wilde meteen zelf aan de slag. Met mijn achtergrond en ervaring die ik opdeed in verschillende internationale topzaken wilde ik een verschil maken qua smaak en look and feel. De meeste producenten gebruiken gedistilleerde alcohol als basis, terwijl ik vanuit een fermentatie start. Daardoor bevat Young Heart Seltzer van nature meer zuren en body. Er worden enkel ingrediënten van natuurlijke oorsprong gebruikt, wat zorgt voor een natuurlijk aroma. Bovendien koos ik – vanuit de ideologie voor de mixologie – voor niet-alledaagse smaakcombinaties: van roze pompelmoes met oranjebloesem over groene thee met muskaatdruif. Ik heb over elk detail nagedacht, zoals een sterrenchef nadenkt over een gerecht.”

Roze pompelmoes & oranjebloesem: floraal, citrus én verfrissend
Verfijnde frisse roze pompelmoes geblend met oranjebloesem en toetsen van gember, perzik & citroenen. Natuurlijk troebel. Perfect geserveerd met ijsblokken en een partje van verse pompelmoes
Groene Thee & muskaatdruif: kruidig, fruitig & groen
Deze 2 mythische thees, Sencha & Gunpowder, worden geblend met muskaatdruif en een toets van selder. Perfect geserveerd met ijsblokken en een schijfje komkommer.
Pruim & Cederhout: fruitig, houterig & gewaagd
Een gewaagde en complexe smakencombinatie van Pruim geblend met cederhout en aangevuld met kleine toetsen van Amandel & Flouve. Perfect geserveerd met ijsblokken en een stukje pruim.
– Vlierbloesem en basilicum: citrus, floraal & intens
Intense florale toetsen van vlierbloesem geblend met de kruidigheid van Basilicum. Perfect geserveerd met ijsblokken, verse basilicum & een citroenpartje.

Highballs
Je kan Young Heart Seltzer puur drinken, ijskoud in het flesje of met wat ijs en garnituur. Maar het is ook de perfecte mixer in cocktails. Hoé kan het ook anders. Ran ontwikkelde – met zijn achtergrond als mixologist en jarenlange (internationale) ervaring – verschillende cocktails oftewel ‘highballs’ met Young Heart Seltzer.
Young Heart Seltzer komt in flesjes van 27,5cl en is verkrijgbaar bij wijn- en drankenhandels, gespecialiseerde zaken en Prik & Tik.

Meer info op www.youngheartseltzer.com en de Instagrampagina @youngheartseltzer.

Advertentie