De eerste oogst Zeeuwse mosselen werd vanmiddag in Yerseke opgevist… en bengelde wat later aan een drone richting Zeebrugge, met als eindbestemming het nieuwe pop-uprestaurant Moules Frites van Sergio Herman en Syrco Bakker. Daarmee is het nieuwe seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen officieel geopend. Een beloftevol seizoen, want volgens kenners is de kwaliteit uitzonderlijk goed.

Een koud voorjaar, met veel regen en zon, zorgde voor een overvloedig voedselaanbod tijdens de groei van de mosselen. Mosselkwekers, mosselhandelaren en wetenschappers zijn het erover eens: de kwaliteit van de schelpdieren vandaag is ongezien. Mosselkweker Jan Schot: “De natuur verrast ons dit jaar, we zien mosselen met een vispercentage van 30 tot 35 procent.”

Goed afzetjaar 2020
Met deze uitstekende kwaliteit aan het begin van het nieuwe seizoen hoopt de mosselsector de positieve lijn van 2020 door te trekken. Addy Risseeuw, voorman van de Zeeuwse mosselkwekers: “Ondanks corona zagen wij de afzet bij de retail in België en Nederland het afgelopen jaar sterk stijgen. Daarmee kon de gedeeltelijke horecasluiting redelijk gecompenseerd worden. De volgende jaren gaan we, samen met het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, de afzetbevordering verder stimuleren. De mossel is een duurzaam en kwalitatief eiwitproduct met een heel lage voetafdruk – lekker en gemakkelijk te bereiden bovendien.”

Uitbreiding mosselkweek 2022
In Nederland zijn zo’n 50 mosselkwekers in de Waddenzee en op de Oosterschelde actief, beide Natura 2000-gebieden. De jaarlijkse productie bedraagt circa 50 miljoen kilo. Met natuurorganisaties en overheid zijn voor de Waddenzee eind vorig jaar nieuwe afspraken gemaakt om de mosselzaadvisserij af te bouwen en over te schakelen op mosselzaadinvanginstallaties. Bovendien zijn op de Waddenzee na 25 jaar de bakens van de mosselpercelen letterlijk verzet. De verwachting is dat hierdoor de oogstopbrengst zal toenemen. Ook goed nieuws voor de mosselkwekers is groen licht voor een pilootproject om in 2022 de mosselkweek uit te breiden in de Zeeuwse Voordelta.

Mossel- & Oesterboulevard Yerseke
De mosselsector speelt ook in op de groeiende interesse voor lokaal geproduceerde producten. Van 14 juli tot 29 september wordt het vissersdorp Yerseke omgetoverd tot een zomerse Mossel- & Oesterboulevard. Naast dagelijkse rondvaarten en rondleidingen is er elke woensdag een speciaal programma met muziek, culinaire wandelingen, foodtrucks en schelpdierentochten voor kinderen.
Meer info via www.mosselboulevard.be.

Advertentie