Michelin heeft vandaag de selectie van de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2023 voorgesteld. De selectie omvat 816 restaurants, waaronder 149 restaurants bekroond met ten minste één MICHELIN Ster en 147 Bib Gourmand restaurants. Dit jaar wordt één restaurant met twee Sterren aan de selectie toegevoegd, 16 restaurants met een Ster, vier Groene Sterren en 22 Bib Gourmand restaurants.

We laten Michelin zelf aan het woord “Onze inspecteurs en inspectrices hebben hun hart en ziel gestoken in deze nieuwe selectie van Belgische en Luxemburgse restaurants.  Ze zijn enthousiast over de dynamiek waarmee chefs vorm geven aan een meer duurzame gastronomie en hun gasten blijven verwennen met ervaringen die uitgroeien tot bijzondere herinneringen. De nieuw onderscheiden restaurants, vaak gedragen door jonge chefs, tonen de creativiteit van de Belgische en Luxemburgse gastronomie aan, net als de groeiende interesse om gerechten aan te bieden die aandacht hebben voor de ecologische uitdagingen van onze tijd, zonder evenwel aan smaak in te boeten.”

Het allerhoogste schavotje
De drie Belgische restaurants met 3 MICHELIN Sterren behouden hun onderscheiding Peter Goossens, Viki Geunes en Tim Boury zijn de vaandeldragers van de topgastronomie in België. Een bezoek aan Hof van Cleve (Kruishoutem), Zilte (Antwerpen) en Boury (Roeselare) is een ervaring van het allerhoogste niveau. Deze chefs ontwikkelden elk een eigen signatuur, een persoonlijk eerbetoon aan klassiek meesterschap en creatieve intelligentie. België behoudt dit jaar dan ook zijn drie restaurants met drie MICHELIN Sterren.

Een prachtige nieuwkomer met 2 MICHELIN Sterren
Karen Torosyan van Bozar Restaurant in Brussel is al jarenlang een toonbeeld van vakmanschap. De minutieuze chef brengt oude recepten tot leven met een zeer eigen oog voor detail. Zijn verbluffende ‘en croûte’ gerechten zijn de uithangborden van zijn persoonlijke keuken. Chef Torosyan weet de emotie die hij in zich heeft over te brengen naar het bord. Zijn ontwikkeling is uitermate boeiend om volgen. Een evolutie die hij geduldig maakte, stap na stap, om vandaag uiteindelijk onderscheiden te worden met twee MICHELIN Sterren.

16 nieuwe restaurants worden bekroond met 1 MICHELIN Ster
Maar liefst 16 restaurants worden bekroond met een eerste MICHELIN Ster en hebben dat te danken aan de persoonlijkheid van hun chefs.

De creativiteit waarmee Nicolas Decloedt (Humus x Hortense in Elsene, reeds onderscheiden met een Groene MICHELIN Ster), Grégoire Gillard (Barge in Brussel) en Clément Petitjean (La Grappe d’Or in Autelbas) groenten en kruiden sublimeren, zet de duurzame golf in de verf die gaande is bij restaurants in België.

Het product centraal zetten, is ook de core business van Benjamin Laborie (La Table Benjamin Laborie in Ohain), Mathieu Vande Velde (Le Roannay in Francorchamps) en Manon Schenck (La Table de Manon in Grandhan). Grégory Gillain van zijn kant laat zijn terroir spreken bij La Grange d’Hamois in Emptinne. Originaliteit en generositeit zit Tanguy De Turck van Le Vieux Château in Vloesberg in het bloed. De bij momenten verrassende finesse van Wout Bru komt dan weer tot uiting bij Le Grand Verre in Durbuy.

In Vlaanderen brengt Nicolas Wentein Misera van Misera een vleugje Zeeland naar Antwerpen. Wouter Van Tichelen van GLASS laat in diezelfde stad zijn vakkennis spreken door oude bistroklassiekers naar zijn hand te zetten. Ook Kevin Graf van De Bakermat in Ninove en Matthieu Beudaert van Table d’Amis in Kortrijk benadrukken de finesse van herkenbare smaken. Maurice De Jaeger van Sensum in Gent laat dan weer zijn uitstekende techniek en wereldse blik spreken. Willem Hiele bevestigt in Oudenburg zijn reputatie van rock-’n-roll chef met eerbied voor zijn terroir.

MICHELIN ziet groen

4 restaurants treden toe tot de selectie van Groene MICHELIN Sterren

Restaurants die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame gastronomie worden onderscheiden met een Groene MICHELIN Ster.  Zo benadrukken Barge in Brussel en La Grappe d’Or in Autelbas de menselijke kant van hun duurzame visie. Ze kleven een gezicht op hun lokale ingrediënten en geven de mannen en vrouwen achter het product een podium.

Bij WILDn van chef Bart Depooter in Antwerpen wordt de kracht van (vaak zelfgeteelde) planten op een persoonlijke manier versterkt. Hier wordt bewust omgegaan met elk detail, hun duurzame visie is allesbepalend. Tot slot, koppelt chef Seppe Nobels bij Instroom in Antwerpen zijn groentekeuken aan een multiculturele en multiculinaire aanpak. Hij is een voorvechter van een verantwoorde, lokale en seizoengebonden keuken en slaagt erin met zijn meeslepende betoog mensen te overtuigen.

MICHELIN Awards

Mathieu Vande Velde (24 jaar) van nieuwbakken MICHELIN Ster Le Roannay in Francorchamps krijgt de titel van Jonge Chef van het Jaar. Onder de vleugels van David Martin (La Paix in Anderlecht) heeft hij zichzelf rustig aan kunnen ontplooien. Zijn mix van klassieke vakkennis en jeugdig enthousiasme zal ongetwijfeld nog hoge ogen gooien.

Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten in Sint-Kwintens-Lennik wordt onderscheiden met de Sommelier Award voor zijn vakkennis en de bijzondere associaties waarmee hij telkens verrast. Of hij nu een lokale geuze kiest, uitpakt met zijn zelf ontwikkelde “Vineuze” (een combinatie van geuze en schuimwijn) als aperitief of een klassieke Barbera serveert: deze sommelier drukt zijn stempel op Sir Kwinten.

22 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand
Drie weken voor de bekendmaking van de gehele 2023-selectie voor België en Luxemburg, voegde de MICHELIN Gids maar liefst 22 nieuwe Bib Gourmand onderscheidingen toe. Restaurants met een Bib Gourmand staan garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De volledige lijst van Bib Gourmand restaurants met alle nieuwkomers is beschikbaar op onze website en via de applicatie van de MICHELIN Gids.

Advertentie