eerste_kok_maitre_2016-b565

Glenn Verhasselt, chef van restaurant Sir Kwinten in Lennik, heeft vandaag de titel Eerste Kok van België 2017  in de wacht gesleept. De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar ‘s lands beste talent in de keuken. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné. Tegelijkertijd vond ook de wedstrijd Eerste Maître d’hôtel van België 2017 plaats. Daar ging de titel naar Ief Vanhonnacker uit Brugge.

De vier andere finalisten van de wedstrijd Eerste Kok van België 2017 waren Jean-Jacques Danthine chef van restaurant La Meilleure Jeunesse in Brussel, Bart Hoornaert, sous-chef van La Durée in Izegem, Lukas Moonens, sous-chef Bistro Margaux in Sint-Martens-Bodegem, en Anthony Stoop, eigenaar van Pigas, Sint-Niklaas en chef van restaurant Likoké, Les Vans.
Drie finalisten van de meesterschapswedstrijd voor koks namen voor het eerst deel. Bart Hoornaert bereikte twee jaar geleden al eens de finale. Voor Glenn Verhasselt was het al zijn derde selectie op rij. Zowel twee jaar geleden als vorig jaar greep hij net naast de titel.

Tijdens de finale moesten de koks drie gerechten klaarmaken: 
Europese kreeft, prei, champignons, Belgische oude kaas,
runderzesrib (ribeye), merg, witloof, bieten, rapen,
chocolat grand cru Belcolade, baba, ijs of sorbet passievrucht – basilicum.

De prijs voor de ‘beste commis’ gaat naar Destin Cannaert, commis van Bart Hoornaert. Destin mag een week stage lopen bij Peter Goossens in restaurant Hof van Cleve te Kruishoutem.

Jean-Baptiste Thomaes van het restaurant Château du Mylord was ambassadeur
 van de 63ste editie van de Eerste Kok van België. Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve stelde als provoost van de Keukenchefs de technische jury samen. Provoost-generaal Eddie Van Maele stond in voor het goede verloop van de wedstrijd.

Eerste officiële meesterschapswedstrijd voor maîtres d’hôtel

Het doel van het concours Eerste Maître d’hôtel van België is het beroep en de expertise van zaalmeester in de schijnwerpers te plaatsen. De finalisten werden beoordeeld op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het in goede banen leiden van een telefonische reservatie, de ontvangst van gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu spontaan te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen en allerhande versnijdingen en de verschillen diensten kunnen toepassen.

De winnaar werd Ief Vanhonnacker, leraar in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. De drie andere finalisten van de wedstrijd Eerste Maître d’hôtel van België 2017 waren:
Paul-Henri Cuvelier, eigenaar van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal,
Jérôme Heller, maître d’hôtel-sommelier van restaurant Le Sélys-Crowne Plaza in Luik,
en Sofie Taelman, zaalverantwoordelijke van restaurant Marcus in Deerlijk.

Net zoals de wedstrijden van Eerste Kok van België en Eerste Sommelier van België is ook de nieuwe meesterschapswedstrijd voor maîtres d’hôtel officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Dit betekent de titels Eerste Kok van België en Eerste Maître d’hôtel van België wettelijk beschermd zijn. Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, was ambassadeur
 van de wedstrijd Eerste Maître d’hôtel van België 2017. De twee finales vonden plaats in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge.

Club Prosper Montagné

Advertentie