De Jeneverfeesten staan elk jaar in het teken van de Hasseltse godendrank: de jenever. Vanaf zondag prijkt er een nieuwe ster aan het uitgebreide jeneverfirmament. Giovani Oosters lanceerde namelijk zijn eigen artisanale jenever, gedistilleerd door De Korhaan.

Giovani Oosters-B565.jpg

“De jongste jaren heb ik voluit geëxperimenteerd met jenever”, valt Giovani Oosters met de deur in huis. “Op een koude winterdag broedde ik op een nieuw drankje, om te serveren bij de koffie in ons restaurant. In eerste instantie dacht ik aan glühwein, maar dat strookt niet met mijn filosofie. Wij werken in de keuken met zoveel mogelijk streekproducten, en jenever is natuurlijk het streekproduct bij uitstek van Hasselt. Door de basis van de glühwein te vervangen door jenever, voegden we een lokale Hasseltse smaak toe aan deze traditionele drank: zo werd glühjenever geboren.”

De glühjenever kan zowel koud als warm gedronken worden. Giovani zelf verkiest de warme versie, maar ook de koude versie kan hartverwarmend zijn. Hoe dan ook, deze glühjenever werd fel gesmaakt in restaurant Vous lé Vous: “De voorbije jaren hebben we gesleuteld aan het recept, dat ondertussen helemaal op punt staat. Het alcoholpercentage ligt nu dubbel zo hoog dan in de begindagen, met alle positieve gevolgen van dien voor de houdbaarheid en de smaak. Het ontwerp van de fles laat niks aan de verbeelding over. Om de connectie met jenever duidelijk te leggen, domineert het graan de buik van de fles.”

Made by De Korhaan
Voor de productie gaat Giovani in zee met De Korhaan. De keuze viel op deze Hechtelse distilleerderij omdat zij puur ambachtelijk werken. Luc Geukens (De Korhaan) legt uit: “De glühjenever is een 100% artisanaal product. Het procedé is heel arbeidsintensief. Enerzijds werken we met een handgemaakt distillaat van kruiden, anderzijds koken we deze kruiden samen met het vruchtensap. Dat is intensiever dan het toevoegen van een of ander concentraat of smaakstof, maar je proeft het verschil. Het is een levendige drank, met een ziel.”

De Korhaan werkt uitsluitend op basis van natuurlijke grondstoffen: “Bovendien vervaardigen we de jenever ambachtelijk, volgens aloude recepten en historische tradities. De Korhaan bestaat al sinds 1833. Daarmee zijn we één van de oudste nog zelfstandig opererende meervoudige distilleerderijen.”

Fruitige cocktail of verrassende traktatie in de après-ski
Giovani en Luc koesteren grootse plannen met hun drankje: “Onze jenever was tot hiertoe een Hasselts en Limburgs verhaal”, zegt de Limburgse topchef. “Ook nu verkopen we de glühjenever in onze eigen horecazaken (Vous lé Vous, het Smaaksalon en de Smaakwinkel) en via retailers (Metro, Puur Limburg. Alvo, Spar en Carrefour). We zijn echter klaar om de provinciegrenzen te overstijgen. Enerzijds broeden we op een webshop, waarmee we België willen veroveren. Anderzijds verkopen we binnenkort in het Smaaksalon een pakket met ingrediënten, waarmee je een cocktail met glühjenever kan shaken. Dit zetten we in de markt als eindejaarsgeschenk.” De ultieme ambitie reikt verder dan België: “We willen contact leggen met populaire buitenlandse skigebieden. De Hasseltse glühjenever is uniek in de wereld. En zo’n hartverwarmend drankje leent zich perfect als opwarmertje in een berghut of aperitief tijdens de après-ski.”

gluhjenever kast-B565.jpg
Advertentie