van_hecke_geert_dsc07167-160Kleinschaliger, laagdrempeliger, informeler en goedkoper dan De Karmeliet. Maar wel even verfijnd. De opdracht die Geert en Mireille Van Hecke zichzelf met “Zet’joe” gaven, leek niet makkelijk. De naam moest wel al veel duidelijk maken.

03-Zet'Joe-by-AS-Deldycke-B900.jpg

Zet’joe is ABW (*) voor ‘hartelijk welkom’ met de ondertoon van ‘maak het u vooral gemakkelijk’. In hun nieuwe eetgelegenheid die achteraan aansluit op hun bistro Refter zijn ze er prima in geslaagd om die sfeer te capteren. “Zet’ joe” heeft op het eerste zicht qua looks weinig of niets met dat van driesterren restaurant De Karmeliet noch bistro Refter te maken. En toch ademt dit warm ingeduffelde boetiekrestaurant voorzien van schitterende tableaus – een esthetische knipoog naar het recente verleden – helemaal het gastvriendelijke, low profile karakter van het ondernemende echtpaar uit.

Ronde tafels maakten plaats voor banketten waar men dicht naast elkaar zit. Let wel, “Zet’joe” heeft geen brasserie allure, ook niet in culinaire zin. Met het elegante boudoirsfeertje van “Zet’joe” begint Geert Van Hecke dan wel een nieuw hoofdstuk in zijn succesvol en rijk gevarieerd professioneel leven, hij blijft zijn principes als topchef trouw. Producten van uitstekende kwaliteit worden met evenveel finesse als in De Karmeliet tot exquise gerechten verwerkt. De kaart is net als eetruimte en keuken wel aanzienlijk kleiner. Daarmee ligt ook de werkdruk lager. Maar de leuze ‘Small is (also) beautiful’ indachtig, is de output aan creaties even hoog. Daarvoor baseert Geert Van Hecke zich onder meer op gerechten die hij dertig jaar geleden voor het eerst op de kaart van De Karmeliet zette en nu met andere producten en technieken herinterpreteert. “Terug naar de tijd van toen met de kennis en de ervaring van vandaag,’ vat hijzelf zijn culinaire aanpak samen.

09-Zet'Joe-by-AS-Deldycke-B900.jpg
Puur, intens, verfijnd en genuanceerd blijven de basiskenmerken van zijn gerenommeerd signatuur. Het aanbod op de kaart is inderdaad ingekrompen maar gasten hebben nog steeds de keuze uit twee menu’s: een drie gangen meerkeuze voor € 75 of een vijf gangen voor € 125 met daarnaast een viertal suggesties. Op de openingskaart onder meer als hapje een flinterdunne granny smith wonton met kruidige geitenkaas en emulsie van rode paprika, als voorgerecht licht gerookte moelleux van zijdezachte ‘label rouge’ zalm met gekonfijte bloemkool en als hoofdschotel rollade van konijn gevuld met gehakt van onder meer zwezerik en foie gras, Rodenbachsaus, pruimen in Armagnac, gegratineerd witloof en mousseline van aardappel, champignons, look en ui. Of een upgrade van ‘konijn met pruimen’ zoals alleen Van Hecke dat nog steeds in zijn magistrale vingers heeft zitten. Juist, de meester is – niet lang weg geweest – en helemaal terug.

* ABW= Algemeen Beschaafd West-Vlaams

Restaurant Zet’Joe
Langestraat 11, 8000 Brugge. Tel.: 050 33 82 59
Gesloten op zondag en maandag
www.zetjoe.be

Advertentie