Op initiatief van Valérie Lepla, de bedenkster van het concept achter Pistolet Original en eigenares van twee (en binnenkort drie) vestigingen in Brussel, sloegen de ondernemers Jean van Roy (Brouwerij Cantillon) en Dirk Myny (restaurant Les Brigittines) de handen in elkaar. Resultaat: het CHOUKE, een exclusief bier.

chouke_trio-B600
Dirk Minny (Les Brigitinnes), Valérie Lepla (Pistolet Original) en Jean van Roy (Brouwerij Cantillon)

Waarom werd het CHOUKE gecreëerd?
Om de enigszins sombere economische context een verfrissende impuls te geven, wilde Valérie Lepla de Brusselse ondernemers die dezelfde voorliefde voor lekkere dingen delen, in de schijnwerpers zetten. “Na een eerste samenwerking met Dirk om de Zenne Pistolet op punt te stellen, lag de Cantillon van Jean voor de hand. Ik dacht bij mezelf dat we alle drie een rol als ondernemer spelen binnen zeer complementaire domeinen. Op basis van dat idee wilde ik ons samenbrengen om te praten over onze activiteiten en om onze vakkennis te blijven tonen. Daaruit ontstond in de winter van 2016 het recept van de Zenne Pistolet Cantillon. In het verlengde daarvan kreeg ik zin om Jean van Roy van Brouwerij Cantillon te vragen een brouwsel te bedenken om onze samenwerking te verrijken. Dat leverde een uniek en exclusief bier op. Het is een prachtig geschenk”, aldus Valérie Lepla.

Hoe wordt het bier gebrouwen?
“Het idee met dit brouwsel was de bierliefhebbers ertoe aanzetten een bezoek te brengen aan Dirk en Valérie, want het bier zal enkel beschikbaar zijn in hun twee etablissementen. Het zal niet verkrijgbaar zijn bij Cantillon. Ik maak geen speciale assemblages meer om speculatie te vermijden; ik wil vermijden dat mijn bier op een parallelle markt terechtkomt, waar er ongehoorde prijzen voor gevraagd wordt. Met deze samenwerking wil ik mijn steen bijdragen om de horecasector van de stad Brussel te steunen”, vertelt Jean van Roy.

chouke_fles_glas-B600

Het recept van het CHOUKE verschilt enigszins van de gebruikelijke ingrediënten voor een geuze. Twee elementen springen eruit: enerzijds de proportie gebruikte bieren in de samenstelling (meestal 50% bier van een jaar en 50% bier van 2 en 3 jaar). Voor het CHOUKE stelde Jean van Roy een combinatie van superieure kwaliteitsbieren op punt, bestaande uit 1/3 bier van een jaar, 1/3 bier van twee jaar en 1/3 bier van drie jaar. De gemiddelde leeftijd van de lambiek ligt hoger dan gebruikelijk. Gewoonlijk bedraagt de gemiddelde leeftijd van een klassieke assemblage 20 tot 24 maanden. Die van het Chouke schommelt rond de 30 maanden. Nog een opmerkelijk verschil is de keuze voor het tweejarig vat, een lambiek die gerijpt is op Armagnac-vaten.

Wat de smaak betreft, die ligt tussen die van een klassieke geuze (assemblage van lambiek van verschillende leeftijden) en die van een Lou Pepe Gueuze (gebrouwen met lambiek die langer op het vat gerijpt is, wat het bier meer karakter en elegantie geeft). Het alcoholpercentage bedraagt 6°. “Als ik aan een brouwsel begin, vertrek ik altijd van oude bieren. Eerst heb ik het vat van drie jaar gekozen, daarna het Armagnac-vat van twee jaar en dan het vat van een jaar. Er werd ongeveer 1000 liter geproduceerd. De originaliteit van het Chouke zit erin dat het nooit elk jaar hetzelfde zal zijn, om de eenvoudige reden dat ik geen Armagnac-vat meer heb. Volgend jaar zal het tweejarige vat misschien een Brandy- of Portovat zijn. En het principe van de 3 x 1/3 de assemblage kan behouden blijven.”

Waar komt de naam CHOUKE vandaan?
Chouke is een koosnaampje dat vooral in Brussel gebruikt wordt om affectie uit te drukken. “Het is een typisch Brussels woord. In de Zenne Pot zit kool en zo is de naam als vanzelf ontstaan”, zegt Dirk Minny. Het leuke is dat ‘chouke’ zowel mannen als vrouwen kan aanduiden.

Te proeven bij Pistolet Original en Les Brigittines.

PISTOLET ORIGINAL is een upscale snackconcept, gebaseerd op belegde ‘pistolets’ (maar nog veel meer), met uitsluitend Belgische en ambachtelijke producten. Pistolet Original Zavel – Joseph Stevensstraat 24-26 in 1000 Brussel – www.pistolet-original.be

LES BRIGITTINES
restaurant dat bekend staat om zijn Brusselse specialiteiten – Kapelleplein 5 in 1000 Brussel – www.lesbrigittines.com

BROUWERIJ CANTILLON
Gheudestraat 56 in 1070 Brussel – www.cantillon.be

Advertentie