Lijstjes! Je bent er fan van of je vindt ze maar niks. En toch kijk je elke keer nieuwsgierig hoe onze chefs het er van afbrengen. Op welke plaats ze staan. Natuurlijk zingt elk lijstje zoals de makers gebekt zijn. Neem nu de OAD-lijst van Steve Plotnicki. OAD staat voor ‘Opinionated About Dining’ en dat vergt wel enige tekst en uitleg. (mpd)

Passard_alain-B600.jpg
Alain Passard, L’Arpège, Parijs

OAD (Opinionated About Dining) werd in 2004 opgericht door Steve Plotnicki. Oorspronkelijk was het een blog die Steve’s restaurantbezoeken documenteerde. Steve had al snel frustraties genoteerd aangaande de geloofwaardigheid van restaurantgidsen. Hij begreep dat er vraag was naar een meer nauwkeurig systeem dat de ontwikkelingen in de restaurantwereld in kaart bracht. Daarom verplaatste Steve in 2007 de focus bij OAD van zijn eigen opinie naar een breed onderbouwd onderzoek waarvan het resultaat de weerslag vormde van vele restaurantbezoekers.

oad_B900H600
Gert De Mangeleer, Hertog Jan – San Hoon Degeimbre, L’air du temps – Nick Bril, The Jane – Christophe Hardiquest, Bon Bon – Vilhjalmur Sigurdarson, Souvenier

Op de OAD-lijst 2017 staat voor de tweede keer op rij Alain Passsard’s visionair restaurant op de eerste plaats. En de Belgen – want daar zijn we natuurlijk het meest nieuwsgierig naar – hoe scoren onze Belgische chefs? In de top 100 staan vijf Belgische restaurants:
24 Hertog Jan, Gert De Mangeleer, Zedelgem www.hertog-jan.com
31 L’ Air du Temps, Sang Hoon Degeimbre, Eghezée airdutemps.be
55 The Jane, Sergio Herman & Nick Bril, Antwerpen www.thejaneantwerp.com
73 Bon-Bon,Christophe Hardiquest, Brussel www.bonbon.restaurant
95 Souvenir, Vilhjalmur Sigurdarson, Ieper www.souvenir-restaurant.be

Opmerkzame foodies zullen meteen opmerken dat onze Belgische nummer 1 op andere lijsten (o.a. The Fifty Best) Hof van Cleve niet in de 100 eerste voorkomt. Kijken we nog even verder, want er is nog een vervolg: de top 200. Wie vinden we daar terug:
121 La Paix, David Martin, Brussel
128 Le Coq aux Champs, Christophe Pauly, Soheit-Tinlot
138 Nuance, Thierry Theys, Duffel
147 De Jonkman, Filip Claeys, Brugge
168 Bartholomeus, Bart Desmidt, Knokke-Heist
181 De Kristallijn, Koen Somers, Genk
182 Magis, Dimitry Lysens, Tongeren
194 ‘t Zilte, Viki Geunes, Antwerpen
199 Benoit & Bernard Dewitte, Benoit De Witte, Zingem

Dit zijn dus volgens OAD de 15 Belgische restaurants die het waard zijn om in de OAD-wereldtop 200 te staan. Hoe ze hun plaats verdiend hebben? Wij citeren: “OAD kijkt erop toe dat het kiespanel dat aan het onderzoek deelneemt, grotendeels bestaat uit mensen die de wereld rondreizen en die tegelijkertijd hun culinaire kennis en ervaringen in de context van mondiale trends een nauwkeurige plaats kunnen geven. OAD zorgt ervoor dat binnen het kiespanel, deelnemers naar gelang hun ervaring meer impact krijgen in de resultaten van het onderzoek. De resultaten van elke deelnemer is onderhevig aan een gedeponeerd algoritmisch onderzoek dat rekening houdt met de hoeveelheid en de kwaliteit van de restaurants dat bezocht werden en dit in combinatie met een aantal andere factoren dat resulteert in de toekenning van een wegingsscore.” (einde citaat).

Lijstjes en logica, we zullen het wel nooit begrijpen.

De volledige OAD-lijst: www.opinionatedaboutdining.com
Advertentie