In restaurant Vrijmoed (Gent) werd de nieuwe gin en de nieuwe jenever voorgesteld van chef Michael Vrijmoed en sommelier Benjamin de Buck. Nieuwe gins komen er wel meer op de markt, maar een nieuwe jenever is eerder zeldzaam. Zeker als ook blijkt dat de chef een zeer bijzondere band heeft met jenever.

vrijmoed1_MPD_0198-B600

Vrijmoed en jenever?
Sterker nog Michael Vrijmoed en Schiedam! Ze hebben een bijzondere band met elkaar. De man die er ons alles over vertelt op de persvoorstelling is Jean-Yves Vrijmoed, vader van. Of hoe de geschiedenis soms vreemde wendingen kan nemen.

Jean-Yves Vrijmoed “Wij wonen in Eeklo, maar mijn vader – de grootvader van Michaël – is Nederlander. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij met zijn ouders gevlucht uit Nederland. De familie hulp had geboden aan vluchtende joden en werd per vergissing ook als joods werd gecatalogeerd. De grond in Schiedam – hun woonplaats – werd hen te heet onder de voeten en het gezin vond een nieuwe thuis in Gent.

Nu is Schiedam natuurlijk het centrum van de jeneverproductie in Nederland en jawel, de familie Vrijmoed waren jeneverstokers. In 1850 kwam een verre voorouder van Michael aan het hoofd te staan van een jeneverstokerij die in 1776 was opgericht. Je kan dus best wel zeggen dat Michael een zeer sterke band heeft met jenever.

Ontstaan van de Vrijmoed jenever en Vrijmoed gin
Het hoeft niet te verbazen dat Michaël reeds langer met de gedachte speelde om samen met zijn sommelier Benjamin De Buck een unieke jenever te ontwikkelen in lijn met zijn familiegeschiedenis. En waarom niet meteen ook een nieuwe gin. Het idee werd voorgelegd aan hun vrienden Hildegard en Bas Van Ostaden van The Basset Craft Distillery in Ruiselede. Minder dan een jaar laten kunnen we proeven van de Vrijmoed Jenever en de Vrijmoed Gin.

vrijmoed2_MPD_0161-B600

Stoker Bas Van Ostaden: “Vrijmoed Jenever is iets heel bijzonder geworden. Viermaal op ambachtelijke wijze gestookt in een pot-still staat garant voor een ultieme zachtheid en en brede waaier van smaken en aroma’s. Zowel de jenever als de gin zijn gedistilleerd op Vlaamse bodem met zoveel mogelijk lokaal geteelde biologische grondstoffen. Sedert 2014 is restaurant Vrijmoed amabassadeur van de door de Europese Unie geografische beschermde O’de Flander.

vrijmoed3_MPD_0181-B600

En de smaak?
We proeven de Vrijmoed jenever en gin puur en zijn verrast door de combinatie van kracht en frisheid.
Sommelier Benjamin De Buck “De Vrijmoed jenever neemt je mee naar vervlogen tijden. Naar de kaaien van de oude jeneverstad bij uitstek Schiedam, waar schepen aanmeerden om met de grootste zorg de grondstoffen te leveren voor Vrijmoeds ‘beste borrel’. De heerlijk geur van kruiden en specerijen, het zwoele zachte aroma van de jeneverbes en de aangename warme toon van moutwijn verrijkte de lucht rondom de stokerij van de familie Vrijmoed.”

vrijmoed4_MPD_0210-B600

Schiedam, Gent! ‘Beste borrel of dreupelke’! What’s in a name. Heel veel dus, de geschiedenis als het ware in een klein druppelglaasje.

Vrijmoed Jenever en Vrijmoed Gin wordt online te koop aangeboden via http://vrijmoed.be/jenever-en-gin/

(tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos)

Advertentie