Na een jaar hard werken krijgen de chefs hun ‘uitslag’. Twee keer zelfs. Eerst is er Gault&Millau die hen streng – en mogen wij hopen – rechtvaardig, beoordeelt en straks is er Michelin die zijn sterren rondstrooit.

Terwijl de receptie nog volop aan de gang is, serveren wij u graag het palmares. De champagne blijft wel nog even wachten. Traditiegetrouw is het podium van Gault&Millau goed gevuld met een stevig aantal prijswinnaars in een resem categorieën: van Dessert van het jaar (Pierre Resimont / L’Eau Vive) tot Nieuwkomer van het jaar (Kobe Desramault / Chambre Séparée).

De hoogste roem: Chef van het Jaar 2018 gaat naar de Waalse chef Eric Fernez die in zijn restaurant d’Eugénie à Emilie in Baudour zeer trouw en consequent de klassieke keuken volgt en promoot (vorig jaar behaalde de chef zijn tweede Michelin-ster https://www.telemb.be/face-a-vous-eric-fernez-_d_19904.html )

Een andere topchef die zijn klassieker beter dan wie ook kent, is Johan Segers. Hij kreeg de prijs Ambachtsman van het jaar, een evidente erkenning voor een man die dit jaar vijftig jaar achter het fornuis staat.

Peter Goossens van Hof van Cleve werd gelauwerd voor zijn 15de maal op rij 19,5/ 20. Hij is de enige chef die deze score 15 jaar na elkaar heeft behaald: van de start van Gault&Millau Belgium in 2002 tot vandaag.

Een andere evidentie is de terugkeer van Geert Van Hecke op het hoogste niveau. Zijn Zet’Joe komt de G&M-top binnen met een spectaculaire 17/20. Andere nieuwkomers in de eerste klasse (17 en meer op 20) zijn Restaurant Horseele (17, Danny Horseele), Chambre Séparée (17,5 Kobe Desramault), 17,5 d’Eugenie à Emilie (17,5 Eric Fernez), Nuance (17,5 Thierry Theys) en Le Chalet de la Forêt (17,5 Pascal De Valkeneer).

Dat de prijs voor de Beste Wijnkaart dit jaar naar de Westhoek wordt meegenomen, zal niemand verbazen. Pieter Verheyde, in een vorig leven topsommelier bij o.a. Hof van Cleve, combineert er een kwaliteitsvolle brasseriekeuken met de allerbeste wijnen.

En er zijn nog meer prijzen en speciale vermeldingen. We zetten ze snel op een rijtje:
Jonge topchefs: Jo Grootaers (Vlaanderen), Kenzo Nakata (Brussel) en Ludovic Vanackere (Wallonië)
Ontdekkingen van het jaar: De Stadt van Luijck (Sint-Truiden), Le Transvaal (Brussel) en l’Horizon (Chaumont-Gistoux)
Gastro-bistro van het jaar: Bruut in Brugge
Prijs Pezier: Siphon (Damme), Le 203 (Saint-Gilles) en Le baraGou (Marche-en-Famenne)
Bierkaart van het jaar: Edison in Nieuwpoort
Italiaanse chef van het jaar: Felice Miluzzi (Rossi, Leuven)
Sommelier van het jaar: Gianluca Di Taranto (The Jane, Antwerpen)
Aziaat van het jaar: Dokkoon Kapueak (Boo Raan, Knokke)
Brassserie van het jaar: Brabohoeve (Schilde) Gastvrouw van het jaar: Valérie Barbanson (Philippe Meyers, Braine l’Alleud)

En voor de uitsmijter hoeven we straks niet ver te gaan, al is toch even wachten op beter weer. De prijs voor het Mooiste Terras gaat naar Fou d’O, Gent.

Gault&Millau 2018 https://be.gaultmillau.com/news/gault-millau-2018-the-results

Advertentie