20/11  De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 bevestigt de culinaire rijkdom van ons land en Luxemburg. 139 restaurants worden onderscheiden met één of meerdere sterren. Drie restaurants worden voor het eerst onderscheiden met twee sterren, zeven restaurants krijgen hun eerste ster.

Peter Goossens (Hof Van Cleve)

De absolute top van de Belgische gastronomie wordt ook in de editie 2019 aangevoerd door Hof van Cleve (Kruishoutem). Peter Goossens behoudt zijn drie sterren dankzij een keuken die persoonlijk en zeer constant is. Door de sluiting van Hertog Jan (Zedelgem) telt België nog één driesterrenrestaurant.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 pakt uit met drie nieuwe tweesterrenrestaurants. David Martin van La Paix in Anderlecht bevestigt zijn talent met een zeer eigen signatuur. “Hij interpreteert klassiekers graag op zijn manier en weet opmerkelijke nuances te creëren met Aziatische technieken,” aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de MICHELIN gidsen in de Benelux. “

David Martin (La Paix, Anderlecht)

Maxime Collard van La Table de Maxime in Our geeft dan weer zijn eigen visie op de moderne keuken. Zijn technische kennis en creativiteit laten hem toe gasten te boeien met enkele topingrediënten. Oog voor details en precisie typeren ook Cyril Molard van Ma Langue Sourit in Oetrange (Groothertogdom Luxemburg). Hij verrast en verbaast zijn gasten telkens weer met een indrukwekkende wervelwind van smaken.”

Maxime Collard (La Table de Maxime, Our)

Gwendal Poullenec, de internationale directeur van de MICHELIN gidsen, ziet in deze nieuwe selectie een bevestiging. “De 139 sterrenrestaurants in editie 2019 tonen perfect aan wat de Belgische en Luxemburgse gastronomische scènes typeert. Tussen deze restaurants vind je zaken die een traditionele keuken aanbieden en specialiteiten in de kijker zetten die tot het culinaire erfgoed behoren. Maar evengoed zijn er restaurants bij die moderner zijn en gebruik maken van internationale technieken en smaken. Onze inspecteurs hebben dit jaar opnieuw, op basis van een precieze methodologie, een complete gids samengesteld die trouw blijft aan de Belgische en Luxemburgse gastronomie.”

Zeven restaurants worden in deze nieuwe gids onderscheiden met één ster. In Vlaanderen maken beloftevolle jonge chefs hun talent waar. Philippe Heylen van Eed in Leuven weet zijn gasten te verbazen en te intrigeren met zijn eigentijdse interpretatie van herkenbare smaken. De 23-jarige chef wordt dit jaar eveneens onderscheiden met de prijs van Jonge Chef van het Jaar. Nathan Van Echelpoel van Nathan in Antwerpen zet de klassieke keuken naar zijn hand met durf en een geweldig gevoel voor evenwicht. Ook Tim Meuleneire van Franq in Antwerpen balanceert met verve tussen klassiek en modern. Zijn precisie en sauzenkennis maken van elk gerecht een waar plezier.

Philippe Heylen (Eed, Leuven)

Gaan we naar Wallonië. Bij La Plage d’Amée in Jambes geniet men van de opmerkelijke creativiteit van Julien Wauthier. De keuken is er bewerkt en zeer fijn. Benjamin Laborie van La Ligne Rouge in Plancenoit pleziert zijn gasten met rijke klassieke smaken in gerechten die technisch precies en modern zijn. Men geniet er bijvoorbeeld van sauzen die delicieus zijn. Vakkennis typeert ook de keuken van Arold Bourgeois. Zijn Little Paris in Waterloo is een ongedwongen zaak waar de typische bistrogerechten een topervaring garanderen. Zijn originele ingevingen zorgen voor bordjes met uitbundige smaken.

In het Groothertogdom Luxemburg wordt restaurant Les Jardins d’Anaïs in Luxemburg onderscheiden met een ster. Men degusteert in dit klasserestaurant een keuken die de hand van een ervaren chef verraadt. Finesse is er de leidraad doorheen de ervaring van de gasten.

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2019 is te koop vanaf 22 november voor de prijs van € 23,95 in België en € 23,27 in Luxemburg. In deze 63ste editie vindt u adressen, namelijk 327 hotels (waaronder 85 gastkamers) en 891 restaurants waaronder:
139 sterrenrestaurants
1 *** restaurant
26 ** restaurants, waarvan 3 nieuwe
171 Bib Gourmand restaurants, waarvan 23 nieuwe

Advertentie