Met zijn project ‘We’re Smart’ trekt De Groentekok Frank Fol reeds verschillende jaren hard aan de kar om groenten en fruit een meer prominente plaats te geven op het bord. En dat zowel thuis, als op restaurant. Een van de vele ‘We’re Smart’ initiatieven is het jaarlijks uitreiken van een flink aantal awards aan chefs en organisaties die zich op dat vlak verdienstelijk maken. Vandaag werden de awards 2019 uitgereikt in Amsterdam op de Taste Summit 2019.

Chef Xavier Pellicer en De Groentekok Frank Fol

Het verhaal van ‘We’re Smart’ begon in ons land, maar is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd project. Met de publicatie van de ‘Top 100 Best Vegetables Restaurants in the World by Frank Fol’ maakt de organisatie een lijst van de allerbeste restaurants in de wereld waar groenten geen bijrol, maar een hoofdrol spelen. De absolute nummer 1 dit jaar is opnieuw restaurant El Menjador van chef Xavier Pellicer (xavierpellicer) in Barcelona.

Michaël Vrijmoed

Op nummer 2 schittert Vrijmoed (vrijmoed.be Gent), van chef Michaël Vrijmoed. Verder in de top 10 vinden we op 6  Graanmarkt 13 (Seppe Nobels), op 7 en tevens ‘Best Vegan Restaurant of The World’ Humus x Hortense (Nicolas Decloedt) en op 8 Arabelle Meirlaen (Arabelle Meirlaen). In de top 50 noteren we 11 Belgische restaurants. Link naar de volledige lijst: https://weresmartworld.com/en/we-re-smart-green-guide/top100/top-100-beste-groentenrestaurants-2019/1-50

Arabelle Meirlaen

Elk jaar wordt met spanning uitgekeken naar welke Belgische chef een jaar lang de titel van ‘Beste Belgische Groenterestaurant’ mag dragen. De eer is dit jaar weggelegd voor de Waalse chef Arabelle Meirlaen (arabelle.be). Met haar ‘cuisine intiutive’ zoekt zij constant naar nieuwe creatieve smaakcombinaties met groenten en fruit die ze voor het overgrote deel uit haar eigen tuin haalt. De keuken van Arabelle Meirlaen staat heel dicht bij de natuur en heeft grote aandacht voor alles wat goed is voor de gezondheid.

Omdat ‘We’re Smart’ meer is dan alleen maar gastronomie deelt de organisatie ook elk jaar een aantal Future Awards uit. Deze awards zijn bedoeld als een duw in de rug voor mensen en bedrijven die zich op een bijzondere manier inzetten voor het verspreiden van het plantaardige gedachtengoed. De winnaars dit jaar zijn:

Communication of the year: Act for Food – Carrefour
Innovation of the year: Pépites – Bonduelle
Online shop/Project of the year: Too Good To Go – toogoodtogo.nl
Person of the year: Tobias Lenaerts – The Vegan Strategist
Product of the year: Kalettes – Tozer Seeds / Van Putten Agro
Project of the year: Food Made Good – SRA
Media of the year: Cook Magazine 

Alle winnaars en activiteiten van ‘We’re Smart’ zijn terug te vinden op https://weresmartworld.com

Advertentie