AuthentICE. De naam laat het meer dan vermoeden: het is ijs en het is authentiek. Echt dus, zoals de makers van dit nieuwe product ook zijn. Echt en gepassionneerd met hun vak bezig. Drie meesters en niet onbelangrijk, alle drie actief in en vlakbij Poperinge.

Volg je ons op onze korte-keten-wandeling

Vertrekpunt: de hoeve Ten Ruysschaert. Geert, Bart en Bert hebben natuurlijk hun streek mee. Het land van en rond Poperinge is een vruchtbaar landbouwgebied dat bulkt van de lekkere streekproducten. Van de hoppe spreken we nu even niet, maar hét polderproduct nummer 1 is onbetwistbaar melk. De zware donkere grond mag dan minder geschikt zijn voor groenteteelt, is uitstekend voor gras, weides en dus melkveekoeien.

In deze klimaatgevoelige tijden durven we bijna niet meer te zeggen dat we melkveekoeien prachtige dieren vinden. Toen we boer Geert spraken, vertelde hij dat één van zijn dieren 12 jaar oud was geworden. Met spijt in het hart had hij het moeten laten slachten omdat het ziek was. Zegt er daar iemand dat boeren geen hart hebben. Een melkkoe is geen machine, geen product maar een dier waar je moet voor zorgen. De Holsteiners, de mooie grote zwartwit gevlekte koeien die zo typisch zijn voor de streek, worden bijzonder goed verzorgd, krijgen de juiste voeding en kunnen het jaar door naar hartelust grazen. Bella en haar zussen belonen de boer dan ook met een flinke melkproductie.

Het ijsmakers-atelier van Bart Mostaert. Met – figuurlijk gesproken – de melk in twee emmertjes (er zijn er veel meer, en het transport gaat in speciale kleine gekoelde containers) stappen we naar het centrum van Poperinge. Café De Vrede laten we rechts liggen, we stappen binnen in het ijssalon L’Heritage van Bart Mostaert.  Achter het ijssalon, zichtbaar voor de bezoekers, is het atelier van Bart. Trots vertelt hij ons dat hij verkozen is tot eerste ‘Korte Keten Kop West-Vlaanderen’.

Bart giet de nog melk over in de machine die het ijs zal draaien. “Nu gaan het eigeel van de scharrel/hoeve-eieren erbij” zegt Bart “Bert staat erop dat er geen eipoeder, maar dooiers van scharrel/hoeve-eieren gebruikt worden. En ja, die worden ook door Poperingse kippen gelegd (lacht).  De vanillestokjes komen uiteraard niet uit Poperinge, maar  – en dit in tegenstelling met industrieel ijs – gebruiken we wel echte vanille uit Madagaskar en geen aroma. Het is duurder, maar zo veel lekkerder.” De ijsdraaimachine wordt aangezet en doet zijn werk. Wij ook. We proeven en genieten.

Restaurant Pegasus van chef Bert Recour. We laten nu Café De Vrede links liggen en stappen 842 meter verder (meer zal het niet zijn) naar Restaurant Pegasus waar gastvrouw Inge ons verwelkomt. Inge “We maken al jaren ons ijs zelf en doen dit steeds met lokale kwaliteitsproducten: lokale melk, scharreleieren, lokale room, .. Steeds meer gasten vroegen ons of we ze geen potje ijs konden kopen en meenemen. Graag, maar het maken van ijs is arbeidsintensief en als je grotere volumes wil maken, moet je ook grotere machines hebben. Omdat in Poperinge alles dichtbij is, kwamen we al snel bij Bart en Geert uit. Bart heeft de machines en Geert de mooiste melkkoeien van het land. En dat bedoel ik letterlijk want zijn dieren winnen flink wat wedstrijden”.

Bert is erbij komen zitten. “Zomaar ijs laten maken wou ik niet, ik wou er ook nog iets aan toevoegen. Met AuthentICE wil ik de smaak van het seizoen volgen. In de lente smaakt de melk anders dan in de zomer of in de herfst. Je moet dat smaakverschil niet proberen te verdoezelen, maar juist accentueren. Door toevoeging van specerijen en andere smaakmakers bekom je ijs dat uitstekend matcht bij het seizoen. Voor deze zomer is AuthentICE in volgende smaken: kersen, ananas, verbena, basilicum en amandel. Het jaar door is vanille, pistache en banaanadvocaat.”

PS. Wil je het AuthentICE van Geert, Bart en Bert ontdekken, waarom er dan geen weekendje Poperinge van maken.  Uiteraard moet je dan ook de korte-keten-wandeling van melk tot ijs maken.

AuthentICE is te koop in L’Héritage, Restaurant Pegasus en lokale handelszaken.

Alle info: https://www.facebook.com/Authentice-2838648936361036/

Boerderij Ten Ruysschaert  https://www.facebook.com/holsteinstenruysschaert
L’Héritage  https://lheritage.be
Restaurant Pegasus http://www.pegasusrestaurant.be

Advertentie