Het Zweeds restaurant Frantzén in Stockholm haalt in de OAD Top 100+ van Europese Restaurants 2019 de eerste plaats. Chef Björn Frantzén kreeg in 2018 als eerste Zweedse restaurant een drie sterrenerkenning en staat dit jaar dus op de eerste plaats in de Opinionated About Dining lijst van beste Europese restaurant. Geen enkel land domineert dit jaar de top tien. Zeven landen zijn immers vertegenwoordigd en enkel Frankrijk, Spanje en Zweden hebben twee restaurants bij de beste tien.

“Door de manier waarop Björn Frantzén perfect Noordse culinaire gevoeligheden combineert met een luxueuze eetervaring, is het voor mij geen verrassing dat Frantzén dit jaar de eerste plaats inneemt als beste Europese restaurant,” aldus OAD stichter Steve Plotnicki. Frantzén haalde vorig jaar als nieuwkomer al een top tien plaats in deze lijst. Op de tweede plaats vinden we met Schloss Schauenstein van de Zwitserse driesterren chef Andreas Caminada in Fürstenau de lijstaanvoerder van vorig jaar. De Baskische chef en grill-meester Victor Arguinzoniz van Extebarri behoudt net als vorig jaar zijn derde plaats en bewijst hoe populair zijn verfijnde en authentieke aanpak nog altijd is.

Op de vierde plaats staat de Spaanse chef Quique Dacosta met zijn gelijknamig restaurant. Lido 84 (Italië) en Daniel Berlin (Zweden) maken ten opzichte van vorig jaar een grote sprong voorwaarts, respectievelijk van plaats 21 en 29 naar 10 en 5. Opvallend is de aanwezigheid van de Franse chef Alain Passard (Arpège) die sinds het begin van deze lijst in 2013 steeds in de top tien staat. Verder maakt Noma 2.0 een comeback met een negende plaats.De top tien OAD Europese restaurants 2019:Frantzén, Stockholm

De top tien OAD Europese restaurants 2019:

  1. Frantzén, Stockholm
  2. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Zwitserland
  3. Asador Etxebarri, Axpe, Spanje
  4. Restaurante Quique Dacosta, Dénia, Spanje
  5. Daniel Berlin, Skåne Tranås, Zweden
  6. Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italië
  7. Arpège, Parijs
  8. La Marine, Noirmoutier
  9. Noma 2.0, Kopenhagen
  10. Lido 84, Gardone Riviera, Italië

Restaurant Chambre Séparée van Kobe Desramaults tuimelt uit de top tien en zakt van een 6de plaats naar een nog altijd uiterst verdienstelijke dertiende plaats waarmee Chambre Séparée onze hoogst genoteerde vertegenwoordiger is. Daarnaast vinden we nog drie andere Belgische restaurants in de Top 100: L’air du temps (36), Souvenir (64) en The Jane (73).

Advertentie