Steeds vaker verlaat de chef in de zomermaanden zijn veilige keuken en restaurant om ergens ‘te velde’ te gaan koken. Tussen de maïs, in een serre, op een meer, op de boerderij, in een tuin,… Ook chef Lieven Lootens trekt deze zomer de natuur in en wel naar een zeer bij-zonder mooie locatie, met een bij-zonder thema. Het echte event gaat door van 17 juni tot 14 juli, maar wij mochten proefkonijn-gewijs naar de try-out.

Een event met een thema: de bij

Onze zoemende vriendjes hebben het anno 2019 niet makkelijk, zoveel is zeker. In een land vol huizen, beton, asfalt en onkruidvrije – lees bloemloze – grasvlaktes vinden zij steeds moeilijker planten die hun overvloedig nectar verschaffen, de grondstof voor hun honing. Wie enigszins begaan is met de natuur weet dat de bij een zeer grote, zelfs onmisbare, rol speelt in het eco-systeem. Zonder bijen geen bestuiving en zonder bestuiving geen vruchten.

Dinner with the queen is het geesteskind van event-organisator Gilles De Backer, chef Lieven Lootens, imker Ronny De Vylder en pluktuinboer Bart Van Parijs. Samen willen zij een klein, maar zo belangrijk beestje, de bij op een leuke, en ook smakelijke manier, dichter-bij brengen.

Een uitzonderlijke locatie: PurFruit

Het is nu nog even te vroeg, maar straks hangt het fruit in de pluktuin van Nele en Bart Van Parijs overvloedig aan de struiken en bomen. “Met dank aan de bijen” zegt Bart lachend. Zijn 4 hectare grote tuin in Oeselgem is een landelijke oase gelegen bij de Leie, midden velden en weiden. Er staan zo’n 80 verschillende fruitsoorten: van noordkrieken tot blauwe bessen, van frambozen tot pruimen. Inkom hoef je niet te betalen, je krijgt een wit emmertje – of meerdere – en mag zo veel plukken als je wil. Voor het event heeft Bart de schuur leeg gemaakt en afgezoomd met balen stro. Alle gasten vinden de inrichting met grote houten tafels en veel bloemen geslaagd. Alleen de kippen vinden er niks aan, zij zijn namelijk – voor even – hun vaste slaapplaats kwijt.

De man met vele volkeren: Ronny De Vylder

We beginnen de avond met de lekkere cocktail Save The Queen. Er is keuze tussen honing-gin, vlierbes-gin met honing en rum met honing. Terwijl we genieten, komt er een man in wit pak aangestapt: imker Ronny De Vylder. Hij heeft een honingraat bij met daarop een flink aantal bijtjes. “Het zijn hele lieve beestjes”, zegt hij “je moet er geen angst van hebben.” Echt overtuigd is het publiek niet meteen. Ronny vertelt enthousiast over zijn passie voor bijen en het duurt niet lang of de vragen komen los. Hoe lang leeft een koningin, hoe veel bijen leven er in een kast, hoe kiezen de bijen hun koningin,… Enkele moedigen durven het aan om de honingraat vast te nemen. De bijen trekken er zich niks van aan en blijven rustig verder zoemen.

Een bij-zondere plant-aardige chef: Lieven Lootens

Als je de chef bent van een restaurant met de prachtige naam ’t Aards Paradijs moet je wel iets – of beter – zeer veel, afweten van bloemetjes en bijtjes. Chef Lieven Lootens werkt reeds jaren veel en graag met groenten en fruit. Niet alleen de ‘gewone’ delen die iedereen kent, gebruikt hij, ook alle andere eetbare: van wortel tot bloem. Op het event Dinner with the Queen laat hij zijn fantasie en creativiteit de vrije loop. Hij serveert een aantal gerechten die niet alleen lekker zijn om te eten, maar ook nog eens mooi om te zien. Ook mooi om zien is hoe de chef in het licht van de ondergaande zon de courgettebloemetjes krokant bakt.

Op het menu

Na een rondgang tussen alle lekkere fruit op de plukweiden en een bezoek aan de bijenkasten (geen paniek, het is avond en het bijenvolk is al slapen) schuiven we in de schuur aan de lange tafels. Tijdens een schitterende zonsondergang proeven we van de creatieve puur natuur gerechten met bloemen in de hoofdrol van chef Lieven Lootens.

De starters: 
Goudsbloem & Gember met asperges
Gevulde courgettebloemen met Oosterscheldekreeft en bloempollen
Citrusafrikaantjes & honing met warm gerookte en gelakte wilde zalm

De hoofdmoot:
Lathyrus boon en bloemetjes met parelhoen en peulvruchten

Om te eindigen:
Begonia & Rosa met bosaardbei, zurkelsorbet en rozengeur expérience
Hibiscus macaron, muskaatsalie praline en jasmijncake

Dinner with the Queen. Oeselgem-Dentegem 17 juni t/m 14 juli. dinnerwiththequeen.be

Advertentie