Vanaf vandaag zijn de Trappistenbieren van de Sint Sixtusabdij in Westvleteren enkel nog via een gloednieuwe webwinkel te koop. Bedoeling van de monniken is het verkoopssysteem slimmer en vooral eerlijker te maken.

Veel persbelangstelling voor deze revolutionaire aankondiging van de monniken van Westvleteren. Broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij, wist zich zelfs even geen raad met al dat vragende volk, fotografen en cameramensen. Maar verandering was nodig nu het bier van Westvleteren een wereldhit is. De abt benadrukte meermaals dat aan hun basisfilosofie niets zal wijzigen: de monniken van de Sint-Sixtusabdij brouwen om te leven, ze leven niet om te brouwen.

Volgens de Regel van Sint-Benedictus moeten de kloosters zelfbedruipend en onafhankelijk zijn. Daarom ontplooiden de monniken van de Sint-Sixtusabdij vanaf 1839 een economische activiteit: bier brouwen. De brouwerij van de Sint-Sixtusabdij is een buitenbeentje in het Belgisch brouwerijlandschap. De jaarlijkse productie bedraagt ca. 6.000 hectoliter, gespreid over amper 42 brouwdagen per jaar. De monniken gebruiken uitsluitend natuurlijke grondstoffen om hun drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles. Met de opbrengsten van Trappist Westvleteren voorzien de monniken in hun levenbehoeften en het onderhoud van de abdij. Wat rest, wordt besteed aan ontwikkelingsprojecten en sociale doelen.

De abt heeft ons meegenomen naar de abdij, of beter naar de bottelarij, het nagistingslokaal en de stockageruimtes. Abdij zelf en brouwzaal blijven vooralsnog een no-go zone. De bottelarij dateert van 2013 en sinds 2014 worden er twee brouwsels per brouwdag gemaakt. Op het vlak van energieverbruik en manuren betekende dit een flinke besparing. De lagerkelder en de gistkamer werden gemoderniseerd en geautomatiseerd, maar omdat de capaciteit niet veranderde, bleef de productie ongewijzigd. In 2016 werd een volledige nieuwe nagisting gebouwd met opslagruimte.
 De monniken investeerden eveneens in een nieuwe, grote waterzuiveringsinstallatie. Dankzij een grote fotovoltaïsche installatie op het dak ervan voorziet de abdij sinds kort deels in haar eigen energie.

Even praktisch nu
De abt stelde eveneens heel duidelijk dat de bierverkoop zich enkel tot particuliere klanten richt en dat de nieuwe webwinkel enkel voor hen toegankelijk is. Abt Manu: “Wij wensen namelijk aan zo veel mogelijk mensen de kans te geven om Trappist Westvleteren aan de correcte prijs aan te kopen. Wie zich niet aan de verkoopregels houdt en misbruik maakt van het systeem, zal de toegang tot de webwinkel kunnen ontzegd worden.”

Naast de drie bieren van Trappist Westvleteren (Blond, 8 en 12) zal de consument ook glazen van Trappist Westvleteren en producten van andere trappistenkloosters online kunnen kopen in de webshop. Die bestellingen kunnen enkel afgehaald worden aan het verkoopcentrum van de Abdij.

Volgende week woensdag 26 juni zal het eerste verkoopmoment plaatsvinden. Omwille van de beperkte hoeveelheid bier die gebrouwen wordt, zullen er maandelijks twee verkoopmomenten georganiseerd worden. Deze zullen om de twee weken plaatsvinden, afwisselend op woensdagnamiddag en op woensdagavond.

Voor je kan kopen – max 2 kratten van 24 flesjes van 33cl – moet je je registreren en een profiel aanmaken met je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, adres, gsm-nummer, e-mail en nummerplaat van de wagen waarmee je de gekochte producten komt ophalen). Daarna ontvang je via e-mail een link om de registratie te valideren. Nadat je registratie is gevalideerd, kan je inloggen met je e-mailadres en een wachtwoord naar keuze. En dan kom je in de slimme ‘wachtzaal’ van de monniken terecht waardoor consumenten die geruime tijd terug of nog nooit een bestelling geplaatst hebben, voorrang krijgen op hen die minder lang geleden Trappist Westvleteren besteld hebben.

Voor alle gedetailleerde info en de webwinkel: www.trappistwestvleteren.be

Advertentie