Ingrid Neven Ladychef van Pazzo in Antwerpen, gaat tijdens de vakantie kamperen en neemt naast peper, zout, olijfolie, sushiazijn en kruiden ook couscous mee want deze salade komt dan zeker op tafel, samen met een visje of stukje vlees op de BBQ.

Couscoussalade met kersen, kappers en rozijnen 

Nodig voor 4:
200 g couscous (dikke, handgerolde)
150 g kersen (ontpit)
50 g kappers
50 g rozijnen
water
olijfolie
sushi-azijn
raz-el-hanout
munt
koriander
scheutjes (facultatief voor de afwerking)

Doen:

– Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook en giet over de couscous tot deze onderstaat. Roer goed door en blijf roeren tot al het water opgenomen is en de korrels loskomen. Laat afkoelen.

– Doe over in een ruime schaal en meng er de kappers en rozijnen onder. Breng op smaak met 200 ml olijfolie, 60 ml sushi-azijn, 6 g raz-el-hanout,  1 el gehakte munt en 1 el gehakte koriander. Voeg als allerlaatste de kersen toe.

– Verdeel over diepe borden, bedruppel met olijfolie en werk eventueel verder af met kruiden of scheutjes die je in huis/tuin hebt. 

Suggesties van de chef

– “In plaats van kappertjes en rozijnen door de couscous te mengen, kun je er een crème van maken. Dit kun je perfect de dag voordien doen. Laat de kappers en rozijnen 1 uur weken in water, kook op en mix tot een crème. Ook lekker bij gegrilde vis zoals een dorade en bij zesrib met beurre maître d’hotel met raz-el-hanout, munt en koriander.”

– “Munt en koriander (sommige mensen lusten dit absoluut niet) kun je in de couscous ook vervangen door fijngesneden sjalot en selder.”

– “Is de kersentijd voorbij, gebruik dan partjes perzik of nectarine. Bij raz-el-hanout past fruit met een zuurtje immers perfect.”

– “Handgerolde couscous is dikker, voller en mooier van structuur en heeft meer bite. Ik haal het bij de Turk om de hoek, maar het is ook in de supermarkt te koop.”

– “Ik gebruik erwtenscheutjes als final touch, maar je kunt ook andere scheutjes gebruiken die je eventueel op de vensterbank hebt staan zoals broccoli-, radijs- of luzernescheutjes.”

Campingkooktips van Ingrid:

– “Op camping heb ik altijd een bak met basismateriaal bij. Ik vul hem beetje bij beetje de week voor we vertrekken met de dingen waarvan ik weet dat ik ze telkens weer gebruik als ik kook: een snijplank, messen, een tang, aluminiumfolie, peper en zout of corse, maar ook olijfolie, azijn, sushiazijn, balsamico, vissaus, mediterrane kruiden, noten, rijst, pasta en… couscous. Die basis vul ik dan ter plekke aan met wat er in de winkels en op de markten te vinden is. Waarom ik die basis meeneem? Omdat je anders thuis komt met een hoop dingen die je nooit meer gebruikt.”

– “Ik heb ook altijd een goede koelbox op accu bij, daar gaat alles in wat warmtegevoelig is, samen met eventuele overschotjes. Als we echt teveel over hebben, geven we het aan de buren. Dat is ook het leuke van kamperen: het contact met mensen.”

– “Campingkoken is op gevoel koken en inventief zijn. Ik kook tijdens de vakantie altijd stressloos, anders is het niet gezellig, maar ik ben wel heel georganiseerd. Ik maak altijd één royale maaltijd waarin ik iets warms en iets kouds samenbreng. Als voorafje bij het aperitief zijn er chips en wat de streek aan lekkers aan kaas, worst, ham, …. heeft. Deze couscoussalade is een van mijn favorieten.”

Restaurant Pazzo, Oudeleeuwenrui 12, Antwerpen. Pazzo

tekst: Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie