Als je aan levensgenietende Belgen vraagt naar een top 5 van de Europese landen waar je het best kan eten en drinken, zullen maar weinigen buurland Duitsland oplijsten. Bij ‘Duitse keuken’ denken we eerder aan zuurkool, braadworst of aardappelsalade, ter plaatse doorgespoeld met een liter bier dat echt niet aan het onze kan tippen. Maar doorwinterde wijnliefhebbers bekijken onze oosterburen met een andere bril: wit, roze en rood gekleurd door riesling en de burgunderfamilie. Weissburgunder, grauburgunder en spätburgunder zijn bij ons beter bekend als pinot blanc, pinot gris en pinot noir, en ze geven in Duitsland leuke en boeiende wijnen met frisse, levendige zuren. Ze passen bij de traditionele rustieke gerechten uit de regio’s, maar vinden ook hun plaats in de verfijnde gastronomie én de wereldkeuken. Een extra troef: eten en drinken ter plaatse, zowel op restaurant als bij de wijnmakers zelf, is verrassend betaalbaar.

Vrouwen en wijn

Vorige maand nam ik deel aan een wijnreis met het thema ‘Women and Wine’. Met een elftal vrouwelijke wijnbloggers en -journalisten uit Europa, Noord-Amerika, China en Japan bezochten we er vrouwelijke wijnmakers in de Pfalz, de Nahe en Rheinhessen.

Opvallend was dat de meesten van hen vrij jong waren. In de vorige generaties gingen wijndomeinen eerder over van vader op zoon, maar dat verandert geleidelijk. Soms uit noodzaak, als er geen mannelijke erfgenaam is, maar ook dankzij de gerenommeerde opleidingen wijnbouw en oenologie aan Duitse universiteiten en hogescholen. Daarnaast zijn er de inspanningen van beroepsverenigingen zoals Vinissima, een belangrijk netwerk van vrouwen in de wijnbusiness. Zij ondersteunen sinds de jaren ‘90 hun leden met advies en opleiding, en reiken jaarlijks studiebeurzen uit aan beloftevolle wijnstudentes.

In het glas

Allemaal evoluties die ik van harte toejuich, maar het belangrijkste voor mij blijft dat er heerlijke wijn gemaakt wordt, en dat is hier zeker het geval. Hieronder een overzicht van de bezochte domeinen, stuk voor stuk aanraders omwille van hun interessante historiek, een warm onthaal (ze spreken er ook Engels), en lekkere wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Van enkelen zijn de wijnen ook in België verkrijgbaar; voor de anderen moet je nog even in de auto springen. De wijnregio’s Pfalz, Nahe en Rheinhessen liggen op ongeveer 4 à 5 uur rijafstand van de grote Vlaamse steden.

Sabine Mosbacher, Weingut Georg Mosbacher

Dit familiebedrijf werd in 1921 opgericht door de grootvader van Sabine, en daarna overgenomen door haar vader. Die had enkel 3 dochters, en na haar wijnbouwopleiding in Geisenheim, werkte Sabine zich in in het ouderlijk bedrijf, dat ze nu runt met haar man Jürgen. Ze maken een dertigtal verschillende wijnen, waarvan de grote meerderheid van de rieslingdruif. Het zijn verrukkelijke, verleidelijke exemplaren met frisse zuren, levendig fruit en voldoende mineraliteit en finesse, binnen de rijke, rondere stijl die we in het warme klimaat van de Pfalz verwachten.
https://www.georg-mosbacher.de/en/

Anna-Barbara Acham, Weingut Acham-Magin

Een wijndomein met meer dan 300 jaar geschiedenis, dat door een reeks verstandige huwelijken tussen families (volgens het principe ‘Liebe vergeht, Hektar besteht’), doorheen de eeuwen uitgebreid werd tot net over 10 hectare in toplocaties rond Forst en Deidesheim. Het wijngoed is nu in handen van Barbara Acham, de 11e generatie. Ze streeft naar terroirgetrouwe wijnen met groot bewaarpotentieel en werkt biodynamisch, onder Ecovin certifiëring sinds 2012. 80% van de geproduceerde wijn komt van de rieslingdruif, vooral droog gevinifieerd. Zeker ook de moeite van het vermelden waard is hun ‘Gutsausschank’, een historische en oerduits-gezellige taverne met binnenkoer. Daar kan je hun wijnen aan heel interessante prijzen per glas bestellen, al dan niet vergezeld van typische seizoensgerechten uit de Pfalz.
https://www.acham-magin.de

Yvonne Libelli, Weingut Margarethenhof

De Duitse Vinum Weinguide riep Margarethenhof uit tot ‘Ontdekking van het Jaar 2019’, en op mijn lijstje van persoonlijke vondsten staan ze ook in de top 5. Broer en zus Martin en Yvonne zijn prille dertigers en hebben sinds 2011 als 4e generatie het familiedomein overgenomen van vader Franz Lucas. Eens duidelijk was dat de zoon interesse had voor het bedrijf, werd Yvonne eerder gestimuleerd om andere studies te gaan doen. Maar ze wou altijd al wijn maken, dus ging ze een Bachelor Wijnbouw en Oenologie studeren in het gerenommeerde Geisenheim en liep ze stage in Californië, Italië en Nieuw-Zeeland.
Stap voor stap drukken ze nu hun eigen stempel op het domein, en ik proefde er een ruime selectie levendige en charmante wijnen van weissburgunder, auxerrois, chardonnay en sauvignon blanc. Maar voor mij werd de show gestolen door hun beloftevolle single-vineyard rieslings, hun droge Riesling Sekt Brut, en door een heerlijk vineuze maaltijdrosé gemaakt van 100% cabernet sauvignon. Nog een extra tip voor wie met de mobilhome op reis gaat: het domein heeft speciaal uitgeruste stelplaatsen waar je voor 10 euro per dag kan parkeren.
http://margarethenhof-forst.de

Fumiko Tokuoka, Weingut Josef Biffar

Wijngoed Josef Biffar was voor mij de absolute topper van deze trip. Ik hou enorm van champagnes en schuimwijnen die een lange periode ‘sur lie’ kregen, en dat is exact wat de Japanse Fumiko hier doet. Hun Sekt schuimwijnen blijven standaard minimum 6 jaar op de gistcellen; hun premium Sekts zelfs 10 jaar.  We proefden er geweldige millésimés van riesling (2012), spätburgunder (2012) en weissburgunder (2009). Interessante, inspirerende wijnen met finesse, diepgang en complexiteit – perfecte maaltijdbegeleiders voor de smaakvolle Japanse gerechten die in het restaurant van het wijngoed geserveerd worden.

Fumiko is wat wijnmaken betreft zeker niet aan haar proefstuk toe. Ook zij studeerde oenologie aan de beroemde hogeschool in Geisenheim, werkte er nadien als onderzoeker, en leidde vele jaren het iconische wijndomein Reichsrat von Buhl in Deidesheim.
https://www.josef-biffar.de/

Gesine Roll, Weingut Weedenbornhof

Op het hoogste punt van Duitslands grootste wijnregio Rheinhessen vinden we het familiebedrijf Weedenborn, sinds 2008 in handen van de sympathieke, eigenzinnige Gesine. Ze houdt erg van champagne, én van de sauvignon blanc-druif, dus besloot ze daarvan een niet-gedoseerde ‘brut nature’ schuimwijn te maken. Ongeveer de helft van haar productie is sauvignon blanc, waaronder enkele wijnen uit de hogere kwaliteitscategorieën Ortswein en Lagenwein, wat uitzonderlijk is in de streek. Daarnaast verbouwt ze ook de regionale klassieke druivenrassen zoals riesling en de pinots. Ze gebruikt geen pesticiden of herbiciden en kiest resoluut voor een verfijnde, elegante stijl van wijnen, die wat het midden houden tussen de minerale en beheerste sauvignon blancs van de Loire, en de meer exuberante Nieuw-Zeelandse varianten.
https://www.weedenborn.de/

Carolin Diel, Schlossgut Diel

Ook Carolin Diel en haar Franse echtgenoot Sylvain zijn dol op champagne, en dat merk je in de schitterende Sektwijnen die ze produceren in het Nahe wijngebied. Sinds 2006 is deze jonge oenologe de wijnmaakster van deze sprookjesachtige middeleeuwse burcht, en sinds enkele maanden heeft ze volledig het roer van haar vader overgenomen. Ze kan nu al bouwen op een indrukwekkend cv. Zo deed ze tijdens en na haar studies in Geisenheim ervaring op in Duitsland, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland én in Frankrijk, onder meer bij Champagne Ruinart, Pichon Lalande in Bordeaux, en Romanée-Conti in Bourgogne.

Ze cultiveert hun 25 hectare volgens de principes van duurzame landbouw, en maakt een dertigtal verschillende wijnen. Ik proefde er 11 en die waren allemaal uitstekend, met als uitschieters bij de mousserende wijnen de fenomenale 2008 Brut Nature Goldloch Riesling Sekt en de 2009 Cuvée Mo van weissburgunder en spätburgunder (eveneens brut nature). Bij de stille wijnen vond ik vooral de op hout gevinifieerde 2015 Pinot Blanc Reserve, de 2017 Burg Layer Schlossberg Riesling en de 2012 Burgberg Riesling GG monumentaal. 
https://diel.eu

Eva Vollmer, Weingut Eva Vollmer

De reis eindigde op een authentiek Duits wijngaardfeest bij de kwieke, onconventionele en creatieve wijnboerin-cum-dokter-in-de-oenologie Eva Vollmer. ‘Ongeschminkt, net zoals haar wijnen,’ beschrijft ze zichzelf, en dat kan ik beamen. Haar ouders hadden een land- en wijnbouwbedrijf en verkochten hun druiven aan een plaatselijke coöperatieve. Met enkel 2 dochters vreesden ze dat het einde van het familiaal landbouwbedrijf nabij was, tot Eva besliste om de boerderij over te nemen en zich op wijnbouw te richten. Samen met haar man bouwde ze een wijnkelder en bar/degustatieruimte, converteerde naar biologische wijnbouw, haalde haar doctoraat in de oenologie, kluste bij als sneeuwruimer op de luchthaven van Frankfurt en deed mee aan een tv-quiz (en won) om een druivensorteermachine te kunnen kopen.

Sinds 2007 brengt Eva Vollmer wijn op de markt onder haar eigen label. Ze was daarmee de eerste vrouw in Rheinhessen die haar eigen naam op de flessen durfde te zetten. In 2010 kwam de eerste grote erkenning: Eva werd de ‘Ontdekking van het Jaar’ in de Duitse Gault&Millau Wein-Guide. We proefden er vooral leuke, authentieke en karaktervolle wijnen, boeiend en met een hoek af – net zoals de wijnmaakster zelf. Vanaf 2020 zal Eva trouwens ook op het grote scherm te zien zijn, als één van de hoofdrolspeelsters in de docufilm Wein Weiblich, waarin 5 Duitse wijnmaaksters en 1 wereldberoemde Britse wijncriticus de uitdaging aangaan om een nieuwe rieslingwijn te maken uit de oogst van 2018. Een blinde proeverij op het einde zal uitwijzen wie daarin het best geslaagd is…
https://www.evavollmer-wein.de/

Info:
http://www.duitsewijn.be/
https://www.vinissima-ev.de/verein/women-in-wine/english.html
https://wein-weiblich.de

Tekst & foto’s Kristel Balcaen

Advertentie