Tim Boury chef van tweesterrenrestaurant Boury in Roeselare houdt van BBQ met net dat ‘ietsje’ meer. Terwijl worstjes en spiesjes het vuur op gaan voor de kids, smullen de ‘groten’ van Tims zomerse favoriet: gegrilde kreeftenstaart en watermeloen. 

Kreeftenstaart en watermeloen op de grill met klaverzuringmayo

Nodig voor 4:
2 kreeftjes van ca. 600 g/stuk
1 kleine watermeloen
handvol klaverzuring
1 eiwit
olijfolie
knoflook
peper en zout
courtbouillon

Doen:
Kook de kreeftjes 2 min. in de courtbouillon, haal uit en leg ze onmiddellijk in ijswater.

Snijd het vruchtvlees van de watermeloen in balkjes en verwijder de pitten.

Maak klaverzuringmayonaise door de blaadjes samen met het eiwit te mixen en dan op te werken met olie zoals voor een gewone mayonaise. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de kreeftjes in 2, haal het staartvlees uit de staart en bewaar het vlees uit scharen en poten voor later in een salade.

Ga met een opengesneden knoflookteentje over de staarten, wrijf ze in met olie en bestrooi met peper en zout. Leg op het rooster aan de minst hete kant en gril 3 min. draai tussenin. Het vlees moet sappig blijven.

Wrijf de watermeloenbalkjes in met olie en bestrooi met peper en zout. Leg op het rooster en laat ca. 5 min. grillen, draai minstens 1 keer.

Leg samen op een bord en bestrooi de meloen eventueel – geen must! – met geroosterde sesamzaadjes. Geef er de mayonaise apart bij, samen met lekker brood.

Suggesties van chef Tim Boury

– Courtbouillon maak je in geen tijd: breng water aan de kook met ui, selder, prei, knoflook, laurier, tijm, rozemarijn en – héél belangrijk! – veel peperbollen en cayennepeper, de bouillon moet echt té straf zijn. Laat even opkoken en doe er de kreeftjes in.

– Mijn trucje om de staartjes mooi recht te houden: voor het koken een koordje knopen tussen staart en kop.

– Snijd de gegrilde staart en meloen in plakjes en geef als hapje in kleine schaaltjes met een toefje mayo.

– Klaverzuring doet het goed bij alle gegrilde vis en bij gegrilde groenten. In mayo kun je het vervangen door andere frisse kruiden.

– Zomer is watermeloentijd, op de grill krijgt ze net dat tikkeltje meer.

– Laat de sesamzaadjes in een pannetje aan de zijkant van het vuur roosteren.

– Geen zin om de BBQ aan te steken, dit gerechtje kan ook perfect op de grillpan.

www.restaurantboury.be

Tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos
Met dank aan Serax en Point Virgule

Advertenties