Meester-mixologist Paul Morel en theespecialiste Farah Soeleimansjah van Atelier Paul Morel in Antwerpen, zetten hun gasten graag drankjes met en zonder alcohol voor. Paul houdt van het Peruaanse druivendistilaat Pisco, voor Farah die niet tegen alcohol kan, is thee een volwaardig alternatief. Paul bedacht een frisse ‘tweeling’ boordevol seizoenskruiden en -bloemen.

Chilcano (links)
50 ml Pisco
10 ml suikerwater
20 ml limoensap
75 ml Ginger ale
dash angostura bitters
Schenk (build) alles in een longdrink glas vol ijs en decoreer met bloemen en kruiden zoals koriander, Peruaanse munt, shiso, verveine of citroenmelisse.
Kukicha ice tea (rechts)
1 l gefilterd water
50 ml vlierbloesemsiroop
90 ml vers limoensap
8 g kukichathee (bij The Noodle Agency)
10 g verse verveine
Meng alles en laat 10 uur trekken in de koelkast. Zeef over in een fles. Dit kun je ruim vooraf doen en bewaren in de koelkast.
Schenk 150 ml in een longdrinkglas vol met ijs en decoreer met seizoensbloemen en kruiden als verse venkelbloemen en blad en bloem van citrusafrikaan. Werk af met een klein beetje limoenzeste.

Suggesties van de chef
– Volg de seizoenen en het aanbod bij de afwerking met kruiden/bloemen. Vandaag kunnen het citrusafrikaantjes, venkelbloem of verveine zijn, maar volgende maand tijm of rozemarijn.
– Vlierbloesemsiroop maak je makkelijk zelf door 2 delen water samen met 1 deel suiker aan de kook te brengen en er dan zoveel vlierbloesems aan toe te voegen tot het water helemaal gevuld is, afdekken, van het vuur nemen en laten trekken. Overdoen in flessen en bewaren in de koelkast. Vind je geen vlierbloesems meer of ga je liever niet zelf aan de slag, goede vlierbloesemsiropen vind je bij AH (Belvoir) en bij Ikea.

– Kukichathee is een Japanse theesoort, eigenlijk zijn het de steeltjes van de theeblaadjes waarin toch nog veel smaak zit. Kuki is het Japanse woord voor steeltje, cha voor thee. Farah importeert kukicha rechtstreeks van een kleine organisch werkende Japanse boer. In de basis voor de ice tea trekken de steeltjes koud mee waardoor ze volop hun kracht en smaak behouden.
– Gebruik steeds grote ijsblokken, liefst van osmosewater. Ook kant-en-klare ijsblokken zijn goed want van gefilterd water.
– Wat erbij eten: gemarineerde vis, libanese bereidingen, groenten, frisse salades.