Bij één van de gerechtjes die we deze week in BUN Bar Restaurant aten, stelde chef Huibrecht Berendts ons voor om er een gloednieuw drankje bij te drinken:  een Mary V. Het dieprode sapje is een gloednieuwe mocktail van zijn vriend en stadsgenoot Nick Bril. Het pittige sapje is een eigenzinnige interpretatie van Nick Bril van de Bloody Mary. Best een stevig drankje dat zeer goed matchte met de lekkere gegrilde langoustines. Pittig dat wel, maar zonder alcohol en dus gaat je hoofd er niet van tollen, laat staan rollen.

Mary V is een culinair geïnspireerd tomatensap van de tweede generatie. Tjokvol umami, met reliëf, tonus en fluweel mondgevoel. Vers sap is daarin het sleutelbegrip. Voor Mary V werkt de sterrenchef van The Jane met écht vers tomatensap en niet met concentraat wat andere “tomatensappen” meestal zwaar op de hand maakt.

Nick Bril werkte vier maanden aan de ontwikkeling van Mary V. “Uitgangspunt was voor mij het creëren van een nieuw type tomatensap met natuurlijk én complex smaakkarakter,” Net zoals bij het smaak en vorm geven van een nieuw genuanceerd gerecht voor het menu van The Jane, zocht hij voor de creatie van Mary V naar de beste ingrediënten en technieken.

Vol umami

“Het verse sap van de roze ‘Tomimaru Muchoo” tomaat was daarvoor het meest geschikt gezien die vol natuurlijke hartige umami toetsen zit.” In zijn keuken vond Nick verder natuurlijke smaakaanjagers om het zachte en licht verteerbare tomatensap spanning en reliëf te geven. “Ik had een drankje voor ogen zonder kunstmatige smaakstoffen of bewaarmiddelen. Limoensap en balsamico geïnfuseerd met zeekraal zorgen voor zachte aciditeit. Extract van gefermenteerde soja brengt extra pit en body. Oosterscheldewater zorgt voor het vleugje zout als finishing touch in Mary V.”

Vlot drinkend, licht verteerbaar en handig in de keuken

Naast zijn rijk geschakeerd en daardoor uniek smaakpalet pleziert Mary V als culinair tomatensap eveneens door zijn ongewoon zacht filmisch mondgevoel. De meeste tomatensappen hebben een dikke tot papperige textuur omdat ze van geconcentreerd sap of  pulp gemaakt worden. Daardoor zijn ze moeilijk verteerbaar en niet handig als mixer in cocktails, mocktails of andere toepassingen. “Door enkel met natuurlijk sap te werken, heeft Mary V precies de lichte, speelse textuur die ik voor ogen had. Een gezond sapje, ideaal als Virgin Bloody Mary of mixer. Mary V geeft daarnaast een prima basis voor een vinaigrette, een warme saus of andere culinaire toepassingen in de keuken.”

www.drinkmaryV.com

Online te koop: Belgodrinks.comGinsonline.com

Advertentie