Stijn Bauwens van Bistro De Kruidenmolen in Klemskerke/De Haan verrast graag zijn gasten en daar slaagt hij met deze bijzondere ‘taart’ helemaal in. Ze oogt niet alleen mooi, ze is ook fantastisch. Een snel en eenvoudig gerechtje zonder toestanden waar groot en klein van smullen.

Garnaalbloemkooltaart

Nodig voor 4
1 bloemkool, bladeren verwijderd
1,5 kg ongepelde garnalen (geeft ca. 500 g gepeld)
ca. 150 g dikke mayonaise
3 bio-eitjes, hardgekookt
water – boter – bieslook

Doen
– Neem een kookpot waar de bloemkool net in past. Voeg koud water toe samen met een klontje boter en breng aan de kook. Laat op een zacht vuur beetgaar worden. Prik er even in om te voelen of ze voor jou gaar genoeg is. Neem de kool voorzichtig uit de pot en laat afkoelen.

– Pel ondertussen de garnalen. (brede lach) Vergeet wel niet dat je aan het pellen bent voor een gerecht… dus bedwing de neiging elk garnaaltje meteen op te eten. Zet de gepelde garnalen afgedekt weg in de koelkast.

– Snij de gekookte eitjes in plakjes en verdeel ze in het rond over een taartschaal.

– Bedek de bloemkool met een laagje mayonaise en strooi er bovenaan en aan de zijkanten royaal garnalen over. Duw ze eventueel voorzichtig wat dieper in.

– Plaats de garnaalbloemkooltaart op de eitjes, werk af met fijngesnipperde bieslook en serveer direct. 

Suggesties van chef Stijn Bauwens

– Garnalen zijn een prachtig product en nu op hun best. Koop altijd superverse – ik koop er steeds van de kleine dagvissers in Nieuwpoort – ongepelde garnalen en ga zelf aan de slag. Je werk wordt ruimschoots beloond door de fantastische smaak waar geen klaargepelde garnaal aan kan tippen. Ik voorzie 1,5 kg ongepelde garnalen om zeker 450 g gepelde over te houden want… 50 g ga je toch al tijdens het pellen opeten!

– Neem steeds grote, die pellen makkelijker. Garnalen kun je ongepeld 1 dag bewaren in de frigo. Verse garnalen pellen is heus niet zo moeilijk, het is een trucje. Hou de kop van het  garnaaltje stevig vast met je ene hand en pak met je andere hand het lijfje vast. Duw je handen naar elkaar toe en maak ondertussen een draaiende beweging met het staartje. Het pantsertje breekt en je kunt het beestje er moeiteloos uithalen. Van de koppen maak je dag nadien een smakelijke fond als basis voor een saus of soep.

– Door de bloemkool zo te koken, heb je minder water nodig en krijgt hij meer smaak. De boter zorgt voor smeuïgheid. Je kunt dit vooraf doen en de kool onder vershoudfolie bewaren in de frigo.

– Dikke mayonaise maak je van 1 volledig ei en 1 eidooier, 1 kl mosterd en ca. 500 ml zonnebloemolie. Alles samen in een mengkom doen en met de handmixer rustig van onder naar boven mixen tot alles gaat binden. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap. Deze mayo kun je afgedekt makkelijk bewaren in de frigo.

– Ik gebruik Tierenteynmosterd, maar ook DevosLemmens kan of Amora. Wostyn is iets té straf voor mayo. Niet vergeten dat mosterd vroeger vooral diende als camouflage van niet (meer) zo smakelijk eten.

– Kook de eitjes hard in ca. 10 min, pel ze en leg ze in gezouten water. Kook ze nooit in gezouten water, de kans is groot dat ze barsten en leeglopen.

– Een hoge taartschaal maakt voor mij het gerechtje helemaal af. Je gasten weten immers niet meteen wat schuilgaat onder de garnalen. Pas als je het gaat aansnijden, ontdekken ze de bloemkool.

Chef Stijn Bauwens stijn-bauwens

Credits: recept Stijn Bauwens, tekst Tine Bral, foto’s Marc-Pieter Devos (productie mdmedia & partners)

Advertentie