Vandaag werd in Hotelschool Gent het project Andermaal voorgesteld. Twee organisaties BOS+ en EVA organiseren in twaalf hotelscholen een reeks workshops over plantaardige voeding. Peters van het project zijn twee Gentse topchefs: Michaël Vrijmoed van Restaurant Vrijmoed** en Wim Ballieu van restaurantketen Balls & Glory.

De komende twee schooljaren organiseren BOS+ en EVA onder de naam Andermaal in twaalf hotelscholen een reeks workshops over plantaardige voeding. Tijdens de workshops ontdekken leerlingen hoe plantaardige gerechten deel uitmaken van een duurzame keuken. Ze leren ook zelf recepten bedenken en bereiden. De beste recepten worden gebundeld in een kookboek voor alle Vlaamse hotelscholen en bibliotheken.

Bekende peters
Chef Wim Ballieu, bekend van restaurantketen Balls & Glory, wordt een van de gezichten van Andermaal. Opvallend, aangezien Ballieu bij het grote publiek vooral gekend is voor zijn vleesgerechten. EVA-medewerker Ulrike Verdonck: “Wim is het perfecte boegbeeld. Hij is erg bewust met voeding bezig en eet meerdere dagen per week vegetarisch. Een pleidooi voor meer vegetarische gerechten is net krachtiger als het van een vleeseter komt.”

De tweede peter van het project is sterrenchef Michaël Vrijmoed. Zijn restaurant Vrijmoed werd dit jaar nog uitgeroepen tot het op één na beste groenterestaurant ter wereld. “Vegetarisch eten zit in de lift”, zegt hij. “In mijn restaurant kunnen mensen kiezen: vlees en vis, of vegetarisch. Soms kiest twintig procent voor het laatste. Negen op de tien onder hen zijn meestal géén vegetariër.”

Hotelschool Gent neemt voortouw
In Hotelschool Gent, gastheer voor de kookdemonstratie en de lancering, leren leerlingen ook om ethisch en vegetarisch te koken. Er is ruime aandacht voor vleesvervangers en plantaardige gerechten. Tijdens diverse uitstappen bezoeken leerlingen ook plaatselijke producenten, gaande van een aspergehoeve tot een fruitteler. Zoals in alle scholen van de Stad Gent, is ook in Hotelschool Gent donderdag veggiedag en eten de leerlingen op school vegetarisch.

‘Hotelschool Gent is top, dat bewijzen alle prijzen die ze blijven binnenhalen. En door hun deelname aan dit soort van projecten bewijzen ze dat ze mee evolueren met hun tijd en dus aan de top blijven.’

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs “Vlamingen verwachten vegetarisch alternatief”
Een veggie en vegan aanbod op restaurant wordt steeds belangrijker: 74 procent van de Vlamingen vindt dat er in ieder restaurant een vegetarische optie moet zijn, bijna één op de twee wil ook een vegan optie. De interesse bij hotelscholen om rond vegetarische of plantaardige voeding te werken is dan ook groot. Dat bewijzen de inschrijvingen voor Andermaal. Na twee weken waren de twaalf plaatsen al volzet en werd er gestart met een wachtlijst. Iets meer dan een derde van alle Vlaamse hotelscholen neemt deel aan Andermaal. Het kookboek verschijnt in 2021.

BOS+ is een milieu-ngo met een hart voor bossen.
EVA zet zich in voor de maximale productie en consumptie van plantaardige voeding.