Afgelopen vrijdag stapten 9 Vlaamse jonge chefs vol ambitie op de trein richting het Duitse Stuttgart, om er een olympisch avontuur te beleven; hun deelname aan het grootste internationale culinaire festival, de IKA Culinary Olympics. Meer dan 2000 chefs uit 59 landen namen hieraan deel. Ze leverden er een memorabele prestatie af. Het team nam namelijk een bronzen en zilveren medaille mee naar huis!

IKA/Culinary Olympics is de oudste, grootste en meest prestigieuze professionele competitie voor chef-koks, koks en patissiers. Ze wordt georganiseerd door de VKD (Verband der Köche Deutschland) en vindt altijd plaats in Duitsland en voor het eerst in Stuttgart. België trad voor het allereerst aan in deze competitie met het Vlaamse Young Chefs Team. Onder de noemer Junior National Culinary Team vertegenwoordigden ze er onze kleuren.

Het team bestond uit 6 jonge chefs: Wout Soete (teamkapitein), Guus Goossens, Abel Demeestere, Neil Dierickx-Visschers, Elien Verhulst, Celine Vandenborne en 1 patissier Laurence De Smet) die zorgvuldig werden samengesteld door coach Jo Nelissen. De teams streden twee dagen (1 dag buffet en 1 dag menu) – gespreid over de 5 wedstrijddagen. Het team dat de meeste punten in de competities scoorde, werd ook Olympisch kampioen. In de categorie van de Junior National Teams met 24 deelnemers werd dat Zweden, gevolgd door Noorwegen en Zwitserland. Toch bemachtigde ons Vlaams culinair team een bronzen medaille in de buffetcompetitie en zilver in het menu. Teamkapitein Wout Soete is fier “Het is onze allereerste deelname ooit aan deze wedstrijd, de grootste in zijn soort. Wij stonden hier als een hecht team en hebben veel geleerd. Dat nemen we mee naar huis om beter te scoren op een volgende competitie. We willen namelijk furore maken met onze Vlaamse gastronomie! Naar huis gaan met een bronzen en zilveren medaille in de twee categorieën is een memorabele prestatie voor ons.”

Sinds 2016 heeft Toerisme Vlaanderen de praktische organisatie van het National Culinary Team, waar dit junior team onder valt, toevertrouwd aan Horeca Vlaanderen.. Via deze weg worden Vlaamse culinaire talenten de kans gegeven om zich beter te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is dat Vlaamse culinaire vakmannen beter scoren op culinaire wedstrijden en een sterke indruk nalaten tijdens culinaire missies. De resultaten worden gebruikt om de uitstraling van de Vlaamse gastronomie in binnen- en buitenland te versterken.

Intussen bestaat het team uit 11 talentvolle Vlaamse Young Chefs die zorgvuldig werden geselecteerd door coach Jo Nelissen. Onder de noemer “Junior National Culinary Team” nemen zij deel aan internationale kookwedstrijden. Teamleden mogen niet ouder zijn dan 25 jaar. “We hebben de afgelopen maanden zeer concrete stappen gezet om het team zo professioneel mogelijk te omkaderen. Zo zullen we binnenkort het Vlaams culinair trainingscentrum openen, trokken we nieuwe sponsors aan die hetzelfde DNA uitdragen als het team en hebben we de communicatiekanalen gerefesht. Deze eerste stappen wierpen hun vruchten af want een bronzen en zilveren medaille is memorabel!

Advertentie