Als Sam D’Huyvetter, chef van Pleasures Boutique in Sint-Martens-Latem, weet dat hij een dag weinig tijd zal hebben om te koken, steekt dit gerechtje in zijn frigo. Zowel het gehaktbroodje als de rijst kun je immers een dag vooraf klaarmaken en eenmaal afgekoeld bewaren in de frigo. Gewoon allebei opwarmen in de oven en eventueel de saus à la minute maken.

Thaïs kippengehaktbroodje met gebakken broccolirijst

Nodig voor 4
gehaktbroodje:
1,2 kg kippengehakt
2 rode chilipepers, fijngesnipperd
1 handje koriander, fijngesnipperd
zeste en sap van 1 limoen
2 el paneermeel of gemalen gedroogd brood
1 el vissaus
1 el currypoeder
olijfolie & boter
1 teentje look, in plakjes
peper & zout
rijst:
250 g (basmati)rijst
1/2 broccoli, in roosjes
4 el zoet zure chilisaus
2 el sojasaus
1/2 rode chilipeper, fijngesnipperd
750 ml kippenbouillon
2 teentjes look, in plakjes
olijfolie

Doen
Meng het kippengehakt met peper, zout, vissaus, currypoeder, chilipeper, koriander, paneermeel en limoenschil en -sap. Vorm er 4 broodjes van, besprenkel met wat olijfolie en gesmolten boter (voor een mooie korst) en bak samen met enkele plakjes look 20 min. in een warme oven op 220°C.

Bak ondertussen de rijst aan in wat olijfolie samen met 1 teentje look, voeg de kippenbouillon toe en laat 15 min. rustig koken. Laat onder een handdoek en met deksel 10 min. rusten.

Bak de broccoliroosjes aan in wat olijfolie met 1 teentje look en chilipeper, voeg de rijst toe en blus met sojasaus en zoetzure chilisaus. Werk eventueel af met koriander.

Tips van chef Sam D’Huyvetter

– “Een pindakokossaus is hier heel lekker bij. Ben je allergisch aan pinda of noten laat de pinda dan weg en werk enkel met de kokosmelk. Zet 100 g geroosterde, gezouten pindanoten op in 150 ml kokosmelk samen met 1 el rode currypasta, 1 el ketchap manis (zoete sojasus) en 1 el vissaus. Laat rustig koken, mix tot een gladde saus en leng indien te dik aan met wat extra kokosmelk.

– “Deze manier van rijst klaarmaken, leerde ik van een Indische medewerker. Mislukken kan niet meer!”

– “De limoen geeft frisheid, de chili pit. Hoe meer chili’s hoe spicier het wordt! Koriander heeft dan weer een typische smaak, vind je die niet lekker laat dan de koriander weg of gebruik platte peterselie.

– “In plaats van kippengehakt kun je ook puur lamsgehakt of een gehaktmengeling gebruiken.”

– “In aardappel- en vleesbereidingen deed mijn oma steeds stukjes look en ik vond dat zo lekker dat ik dat ook zelf doe.”

– “Rijst en saus zijn ook heel lekker bij gebakken kip.
allebei opwarmen in de oven en eventueel de saus à la minute maken.

Pleasures Boutique pleasures.boutique

recept Sam D’Huyvetter
tekst Tine Bral
foto’s Marc-Pieter Devos