Op Facebook kondigde Kris Lismont, voorzitter van de Belgische Sommelier Gilde, de nieuwe datum aan voor de wedstrijd Beste Sommelier van België. Op 22 november treden de finalisten in het strijdperk in zaal Caliclub (Drogenbos). Het wordt een uitzonderlijke editie. Niet alleen omdat er geen publiek aanwezig zal zijn wegens corona, maar omdat 5 sommeliers zullen deelnemen en er voor het eerst een vrouwelijke sommelier in de Finale zal meestrijden voor de titel.

In 1960 werd Louis Dobbelaere de eerste Beste Sommelier van België. Zestig jaar en zestig winnaars later nemen opnieuw drie sommeliers het tegen elkaar op met als inzet de prestigieuze titel. Of moet ik schrijven vijf? Tijdens de halve finale deed zich namelijk iets bizars voor. Voor de derde finaleplaats bleken drie kandidaten exact hetzelfde aantal punten behaald te hebben. Er werd opnieuw geteld, nog eens herteld en nog eens maar het resultaat bleef hetzelfde. Omdat een finale met vijf technisch onmogelijk is, besloot de jury om net voor de finale een ‘shoot out’ met de drie ex-aequo’s te organiseren. De winnaar van die extra proef wordt dan de derde finalist. Van spanning gesproken!

De drie ex-aequo’s waren Maxime Sanzot van restaurant Pré de Chez Vous in Vadrin, Charlotte Crul van restaurant Cuines 33 in Knokke-Heist en Trésor Vets van The Jane in Antwerpen. Vooral de naam Charlotte Crul valt op in dit lijstje omdat zij zo kans maakt om de eerste vrouwelijke Beste Sommelier van België te worden. Haar deelname is een bevestiging van het feit dat steeds meer vrouwen voor het beroep van sommelier kiezen en er een professionele carrière in willen uitbouwen.

De twee finalisten die rechtstreeks geplaatst zijn, zijn Dries Corneillie van restaurant De Jonkman in Brugge en Stéphane Dardenne van L’Air du Temps in Liernu.

De 61ste editie van de wedstrijd Beste Sommelier van België zal het noodgewongen moeten doen zonder publiek in de zaal. De organisatie belooft om voor een alternatief te zorgen door de wedstrijd op een professionele manier live te streamen op de sociale media. Afspraak op zondag 22 november om 13.30 uur, op https://www.facebook.com/SommeliersGilde
We kijken er alvast naar uit!

Advertentie