Voor Kathleen Van den Berghe, Vlaamse wijnmaakster in de Loirevallei, hoeft een feestwijn niet altijd wit te zijn en te knallen. Op haar domein Château de Minière ontwikkelde zij een atypisch alternatief: een rode licht mousserende wijn Bulles de Minière.

De sprankelende wijnen Bulles de Minière; zowel in rood als rosé, worden gemaakt met een persoonlijke mix van de traditionele en ancestrale methode, een Minière methode dus. Kathleen, zelf fan van de goede versies van de Italiaanse mousserende Lambrusco wijnen, ging met een bruisende creativiteit aan de slag met de cabernet franc, de iconische druivensoort van de Loirevallei.

Het resultaat is een unieke, frisse en fruitige rode wijn. Uitstekend om te serveren als aperitief, maar de Bulles de Minière rouge is ook lekker als cocktail of bij een dessert met chocolade en/of rood fruit. De wijn behoudt zijn zachte tannines waardoor deze Bulles de Minière ook bij een vleesgerecht kan geserveerd worden. athleen geeft graag een persoonlijke smaaktip mee: fijnproevers zullen de frisse wijn met aroma’s van morello kersen in combinatie met een cerisette (of twee, drie..) zeker weten te appreciëren.

De Bulles de Minière bezitten hun eigen perceel op het Minière domein : Les Champs de Minière en de wijngaard wordt gecultiveerd in biologische landbouw. Kathleen Van den Berghe, steeds op zoek naar vernieuwing, ontwikkelde een heel eigen fermentatietechniek. Van de ‘pétillant naturel’ bewaarde ze de frisse en fruitige stijl, van de traditionele methode gebruikt ze de tweede fermentatietechniek op de fles en rijpen de wijnen minimum 18 maanden ‘sur lattes’. Maar daar eindigt de Minière methode niet. Er zitten ook enkel Minière -druiven in de fles, geen externe suikers of liqueur. Zo wordt de jus de raisin van het domein, tevens 100% biologisch, gebruikt voor de dosage.

Bulles de Minière rouge
100% cabernet franc
Dieprood van kleur, zeer aromatische neus van morello kersen, framboos en cassis.
Frisse en gestructureerde aanzet in de mond.
De afdronk is lang en aromatisch met toetsen van verse kruiden en rijp fruit.
Fris serveren op 8°C, maar niet op ijs
Best binnen het jaar drinken voor de optimale fruitsmaak

Aanbevolen verkoopsprijs : €16,95
Info : chateaudeminiere.com
Te koop o.a. bij Start2Taste

Advertentie