Vandaag heeft Piet Vande Casteele (24), chef-eigenaar van Duchateau Catering in Deinze, de titel ‘Eerste Kok van België 2023’ gewonnen. Het was zijn eerste deelname. Hij haalde het in de finale van de drie andere kandidaten tijdens de 70ste editie van de prestigieuze meesterschapswedstrijd, georganiseerd door Club Prosper Montagné.

De prijs voor ‘beste commis’ ging naar Marie-Louise Desplenter. Zij hielp Piet tijdens het concours.

Piet Vande Casteele studeerde af aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Als commis nam hij in 2019 deel aan de befaamde Bocuse d’Or-wedstrijd.

De andere finalisten waren Diego De Baets (41), chef van het Casino in Oostende, Thomas Dejonckheere (32), chef van Mania-k Rooftopbar in Roeselare, en Cedric Van der Elst (24), patissier van restaurant Sir Kwinten in Lennik.

De finalisten moesten drie gerechten bereiden. Eerst een vissoep met bijvangst, gevolgd door hertenrug met grondwitloof en als nagerecht drie minidesserten, waarvan één met chocolade.

Provoost-generaal Eddie Van Maele stond traditiegetrouw in voor het goede verloop van wedstrijd. Peter Goossens, chef van Hof van Cleve, stelde de jury samen. Viki Geunes, chef van het Antwerpse driesterrenrestaurant Zilte, was wedstrijdambassadeur van deze jubileumeditie.

Al zeven decennia organiseert Club Prosper Montagné jaarlijks deze meesterschapswedstrijd, waarbij jong talent uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opnemen. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd is door de minister van Middenstand erkend als meesterschapswedstrijd.

www.club-prosper-montagne.be

Advertentie