Voor je het weet, zijn we een jaar verder. Nieuwe trends, andere smaken, verse namen! De gastronomische wereld evolueert aan sneltreinvaart. Voor wie nog even wil terugblikken op het voorbije jaar en nagenieten, is er de vaste waarde FOODPRINT, het boek/magazine dat het voorbije gastronomische jaar in kaart brengt. Maar er is meer… de FOODPRINT AWARDS bijvoorbeeld.

FOODPRINT is een mooi uitgegeven boek/magazine dat elk jaar boordevol lekkers staat. Naast een kalender met de belangrijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar biedt FOODPRINT een pak aan informatie en duiding over iedereen die zich in de gastronomische kijker wist te werken.

BrunoCouwenberg-brood-B600
Food en foto’s, het is een schitterend duo. Traditiegetrouw biedt FOODPRINT een etalage aan met het beste wat er op het vlak van foodfotografie te oogsten valt. Foodfoto’s om duimen en vingers van af te likken als het ware. En wat opvalt? Ons landje is niet alleen verwend met topchefs, maar ook met topfotografen.

Wat ons naadloos bij de eerste Award van FOODPRINT brengt, die van Culinary Photo Award 2017, lees de mooiste foodfoto van het voorbije jaar. Winnaar is Bruno Couwenberg met een ‘eenvoudige’ foto van een brood. Terug naar de essentie, zo lijkt het wel, maar zoals de fotograaf het formuleert: “De onderwerpen blijven dezelfde, maar het licht en de techniek evolueren.” http://www.couwenberg.be

Eenvoud! Het typeert ook de tweede Award van FOODPRINT, die van Pizzaïolo of the Year 2017. Het is even wennen aan het woord – pizzabakker bekt makkelijker, maar klinkt lang niet zo mooi – en je kan je afvragen wat er nu zo speciaal of moeilijk is aan het bakken van het pizza. Wel, heb je een uurtje? Het bakken van de perfecte pizza is namelijk pure kunst en daarvoor moet heel, en heel veel geoefenend worden. Winnaars van de Award Pizzaïolo of the Year 2017 werden de broers Carlo en Gianfranco Rosanno van de Pizzeria Inn in Perwez. https://www.pizzeriainn.com

foodprint_pizza_DSCF8522-B600
Zoals alle foodies en gastronomen weten, betekent genieten niet alleen brood en pizza’s maar ook een goed glas. Letterlijk en figuurlijk. Foodprint kiest elk jaar een sommelier m/v die zich weet te onderscheiden en beloont hem of haar (maar vaker hem) met de titel Sommelier of the Year 2017. Uitzonderlijk kregen dit jaar twee sommeliers de award: Cédric Thomas en Gianlucca di Taranto.

foodprint_sommelier-2017-B600

Cédric Thomas is de sommelier van restaurant La Grappe d’Or http://www.lagrappedor.com van Mastercook Clément Petitjean in Torgny. Mocht u nog nooit van Torgny gehoord hebben … Torgny is het meest zuidelijke dorpje van België. Het ligt in de provincie Luxemburg, vlakbij de Belgische grens en telt ‘ruim’ 200 inwoners. Allen daarheen is ons advies, want … vaut le detour. Voor de tweede titel Sommelier van het Jaar 2017 hoef je niet zo ver te reizen. Bij een toprestaurant hoort een topsommelier en … bij The Jane hoort natuurlijk een uitzonderlijk talent: Gianlucca di Taranto. http://www.thejaneantwerp.com

Bleef er nog 1 award uit te reiken en niet de minste. In ons land zijn heel wat topsommeliers en topoenologen actief maar het overgrote deel van hen is … man. Echt een nadeel is dat niet – man zijn bedoelen we – maar er zijn ook zeer verdienstelijke dames op hoog niveau aan het werk. Om even de spots op hen te plaatsen, bedacht FOODPRINTS de award ‘Wine Lady of The Year’. De winnares van deze derde editie is een dame die op professioneel niveau wijnopleidingen organiseert in België en Nederland: Sybille Troubleyn. Met WineWise http://www.winewise.be biedt ze als enige in België de gerenommeerde WEST-opleidingen aan (Wine & Spirit Eduction Trust).

foodprint_sybille_DSCF7798-B600

foodprint_COVER_NL-B300
FOODPRINT 1617
Hoofdredactie: Joachim Boudens (N) en Peyo Lissarrague (F)
Te koop in Standaard Boekhandel, Fnac en dagbladhandel
prijs: 20 euro
http://www.foodprint.be

Advertentie