Deze perentaart maakt meesterbakker Kris Goegebeur uit Roeselare graag tijdens de herfstvakantie met zijn jongens. Terwijl hij de taart bakt, zijn zij druk in de weer met blaadjes, koekjes en crumble. Puur plezier in de keuken!

Herfsttaart met peer, blaadjes, koekjes en crumble

Nodig voor ca. 6
250 g boter, gesmolten
250 g bloemsuiker
250 g speltbloem
250 g eiwit (6 à 8 eieren)
2 peren (conference), in 8 gesneden, schil en klokhuis verwijderd

Doen
– Klop voor de taart de eiwitten op met de bloemsuiker, roer er de bloem door en meng er dan beetje bij beetje de gesmolten boter onder tot een glad beslag. Neem er 100 g af om blaadjes mee te vormen.
– Giet het deeg in een beboterde – of met bakpapier beklede – lage vorm.
– Verdeel er de perenpartjes over en bak ca. 40 min. op 180° in een voorverwarmde oven. Neem uit, laat afkoelen.
Je kunt de taart zo serveren of afgewerkt met herfstblaadjes.

Suggesties van meesterbakker Kris Goegebeur

– Snij voor de blaadjes een blaadjessjabloon uit karton, leg op een bakplaat met bakpapier, smeer er telkens deeg in en bak de blaadjes ca. 15 min. op 180° in een voorverwarmde oven. Neem uit, laat afkoelen.
– Je kunt de taart ook verder aankleden. Schakel daarvoor – zoals ik doe – de kids in: ze maken graag de blaadjes, koekjes en crumble.
– Meng voor de crumble 50 g boter, 50 g bloem en 50 g bloemsuiker met de hand tot een deeg. Strijk de helft uit op een bakplaat met bakpapier en bak ca. 15 min. op 180° in een voorverwarmde oven. Neem uit, laat afkoelen en verkruimel.
– Kneed voor de koekjes 2 eidooiers (die je over hebt van het eiwit) door de andere helft van het deeg, rol uit en steek er rondjes uit. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak ca. 15 min. op 180° in een voorverwarmde oven. Neem uit, laat afkoelen.
– Blaadjes, koekjes en crumble kun je samen bakken.
– Nu zijn er volop appels en gedroogde appelplakjes zijn een lekker, puur en gezond snoepje. Snij enkele appels in dunne plakjes, leg ze open op een bakplaat met bakpapier en droog ca. 20 min. op 100° in een voorgewarmde oven. Laat afkoelen. De plakjes bewaar je enkele dagen in een afgesloten doos.
– Misschien niet ‘gewoon’ en geen must, maar courgetteslierten zijn een speels extraatje die kleur brengen en een frisse toets geven aan de taart. Hou je het liever helemaal herfstig verdeel er dan stukjes walnoot over, die zijn er nu ook volop.

Recept Kris Goegebeur kris-goegebeur
Redactie Tine Bral
Foto’s Marc-Pieter Devos

Advertentie